Udruženje poljoprivrednika Subotice: Ako Vlada ne ispuni zahteve, ponovo ćemo blokirati puteve

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Dragan Gojić
Podelite vest

Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je danas da ako Vlada Srbije ne ispuni zahteve, ispostavljene u majskim i novembarskim protestima, da će u januaru ili februaru ponovo traktorima blokirati puteve.

On je za agenciju Beta rekao da će poljoprivrednici sedam udruženja, koja su učestvovala u blokadama puteva početkom novembra, ovih dana odlučiti da li će uopšte učestvovati u razgovorima 26. decembra, koji je zakazala predsednica Vlade Ana Brnabić, a na koji će biti pozvani predstavnici svih poljoprivrednih udruženja, pa i onih sa svega nekoliko članova.

“Taj sastanak bi mogao biti ‘napravljen’ tako da neka udruženja istupe protiv naših zahteva, sa obrazloženjem da bi to značilo da ćemo, mi ratari, dobili više od njih. Nećemo odustati od zahteva i ponovo ćemo u januaru ili februaru isterati traktore na puteve”, rekao je Matković.

Poljoprivrednici su u maju tražili subvencije od 300 evra po hektaru, dizel bez akcize, uređenje robne berze i uvođenje robnih zapisa i terminskih ugovora (fjučersa), kredite za refinansiranje starih zajmova i otpis dugova na ime neplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje.

Na prvom razgovoru, posle dugog protesta, 26. novembra u Kisaču sa premijerkom Anom Brnabić, kako tvrde poljoprivrednici, dogovoreno je da oni dobiju dodatnih 17.000 dinara subvencija za deklarisano seme, da se na ime akcize na dizel otpiše 50 dinara po litru, a formirana je i radna grupa za rad na propisima oko uređenja robne berze.

Dogovor oko kredita za refinansiranje starih ugova se nije pomerio sa mrtve tačke, a kada je reč o zahtevu za otpis dugova prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje po osnovu neplaćenih doprinosa, predloženo je da se poljoprivrednicima, koji pristanu na reprogram duga i otplatu na 60 rata, otpišu kamate.

Na poslednjem sastanku 16. decembra poljoprivrednici su očekivali da potpišu dogovor oko zahteva za koje su smatrali da je postignut dogovor, ali i onih za koje nije do kraja dogovoren precizan način realizacije, međutim predstavnici Vlade su delili propagandni materijal Srpske napredne stranke i ne samo da nije potpisan nikakav sporazum, već ne znaju ni šta je sa onim zahtevima za koje su mislili da je postignut dogovor.

Matković je rekao da su poljoprivrednici, uvidom u zakonske propise uz pomoć stručnjaka, konstatovali da bi prihvatanje ponude o reprogramu dugova na ime doprinosa za penzijsko i socijalno osiguranje, uz otpis 100 odsto kamate bio nezakonit jer Zakon o uslovima otpisa kamate i mirovanju duga iz 2012. godine predviđa otpis samo 50 odsto kamate, pa bi morao da se menja, a to predstavnici Vlade nisu ni pominjali.

“Prema važećim propisima manja gazdinstva sa dva-tri hektara zemlje i dugom za PIO fond iznad 200.000 dinara morali bi za reprogram i otpis 50 odsto iznosa kamata da polože neku garanciju, u iznosu jedan prema jedan”, rekao je Matković.

Gazdinstva koja vode poslovne knjige, a nisu u sistemu poreza na dodatu vrednost (PDV) takođe bi, kako je rekao, morala da polože hipoteku za reprogramn duga iznad 1,5 miliona dinara, a sumnja se da banke ne bi ni odborile kredit jer su dužnici registrovani u kreditnom birou, a dokaz o izmirenim poreskim dugovima za dobijanje zajma ne ne mogu da dobiju.

Matković je rekao da da svi poljoprivrednici koji su imali reprogram za otpis 50 odsto kamate i iz kojeg su izbačeni, ne mogu da dobiju novi reprogram.

Dodao je da bi prihvatanje reprograma značilo, da ako dužnik zakasni i jedan dan sa plaćanjem rate reprograma i svih tekućih obaveza, ispao bi iz reprograma i morao bi opet da plaća pun iznos duga zajedno sa ukupnim iznosom kamata.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x