Udruženje posadilo kesten i obeležilo godišnjicu smrti Danila Kiša

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/MabelAmber
Podelite vest

U Ćirpanovoj ulici u Novom Sadu, u kojoj je živeo Danilo Kiš, danas je povodom dana piščeve smrti posadjeno stablo kestena, saopšteno je iz Udruženja gradjana “Dunavska sonata”.

U saradnji sa JKP “Gradsko zelenilo”, kesten je posadjen u neposrednoj blizini mesta na kom se nalazila kuća iz koje je osmogodišnji Danilo Kiš gledao kako njegovog oca Eduarda odvode u Novosadsku raciju.

Tako je, dodaje se, na simboličan način obeleženo 33 godine od piščeve smrti i 52 godine od izlaska iz štampe zbirke priča “Rani jadi”.

“Upravo na ovom mestu gde se sada nalazimo, bio je arteški bunar koji Kiš pominje u ‘Ranim jadima’. Nalazimo se zapravo u ulici kestenova iz Kišovih dela. I mi danas, sadnjom kestanovog drveta, na simboličan način velikog srpskog i svetskog pisca, koji je šest puta bio nominovan za Nobelovu nagradu, vraćamo kući”, rekla je Milica Trifunov, presednica UG “Dunavska sonata”.

Kako se dodaje, sadnja kestena u čast Danila Kiša deo je projekta “Jesenja sonata” koje udruženje “Dunavska sonata” realizuje uz podršku Gradske uprave za kulturu Novog Sada, u okviru koga će podsetiti javnost na još dva velikana srpske književnosti koji su stvarali u Novom Sadu – Aleksandra Tišmu i Milorada Pavića.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x