Udruženje Progovori: Od karcinoma jajnika godišnje umre 450 žena u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Opšta bolnica Leskovac
Podelite vest

U Srbiji od karcinoma jajnika godišnje oboli oko 800 žena, a 450 izgubi život, saopštilo je  udruženje “Progovori”, povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika koji se ove godine obeležava pod sloganom “Hoću da živim”.

Iako je Svetski dan posvećen svim ženama koje se leče od raka jajnika, iz Udruženja pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice “Progovori” istakli su da istovremeno žele da pošalju poziv svim ženama da treba redovno da odlaze na ginekološke preglede, brinu o vlastitom zdravlju i budu informisane.

Objasnili su da je u cilju borbe protiv te “razočaravajuće statistike” važno što ranije otkrivanje bolesti i svesnost simptoma, pravovremena dijagnostika i optimalno lečenje.

“Na žalost ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. Zato se ne sme propustiti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno optimalno lečenje”, navodi se u saopštenju.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić istakla je prevashodni značaj redovnih preventivnih pregleda za svaku ženu, ali i ukazala da kada do bolesti dodje, dostupnost inovativnih lekova je od ključnog značaja.

“RFZO u poslednjih par godina konstatno obezbedjuje najsavremeniju terapiju osiguranim licima obolelim od najtežih bolesti, pa je tako prvi savremeni lek za karcinom jajnika na Listi lekova od 2017. godine, drugi je postao dostupan od 2019. godine i to za odmaklu fazu karcinoma jajnika, dok smo ove godine omogućili najsavremeniju terapiju i u početnom stadijumu bolesti, za takozvanu prvu liniju održvanja karcinoma jajnika, čime je inovativna terapija omogućena značajno većem broju žena”, navela je ona.

Specijalisita interne medicine, subspecijalisita onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije Marijana Milović – Kovačević istakla je da simptomi karcinoma jajnika nisu specifični, mogu se pripisati i nekom drugom, manje ozbiljnom stanju, što dovodi do kasnog postavljanja dijagnoze.

“Preko 60 odsto bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u stadijumu III ili IV. Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika, uključujući starost, stil života, reproduktivnu i porodičnu istoriju bolesti. Prvi korak u svemu vezano za ginekološke malignitete i njihovu prevenciju jeste podizanje svesti žena da redovno idu na ginekološke preglede”, kazala je Milović – Kovačević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x