Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Vučić nam baca prašinu u oči

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/EMIL VAS/DS)
Podelite vest

 Obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Skupština Loznice ukinuti Prostorni plan, kojim je predviđeno da kompanija Rio Tinto izgradi rudnik litijuma na području Jadra i Rađevine, je bacanje građanima prašine u oči, izjavila je danas predstavnica Udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” Marija Alimpić.

Ona je za Betu rekla da je Prostorni plan područja posebne namene za projekat “Jadar” usvojila Vlada Srbije 20. marta 2020. godine, koji je Skupština Grada Loznice ugradila u svoj Prostorni plan, a sada treba da ga ukine.

“Ukidanje Prostornog plana Loznice je bacanje prašine u oči gradjanima jer sve dozvole koje je do sada Rio Tinto dobio u pripremi za otvaranje rudnika, medju kojima su i lokacijski uslovi i prenamena zemljišta iz poljoprivrednog u gradjevinsko, sprovodi na osnovu Prostornog plana područja posebne namene koji je odobrila Vlada Srbije”, rekla je Alimpić.

Dodala je da je Prostorni plan područja posebne namene za projekat “Jadar” donet “na kriminalan i ilegalan način”, kršenjem Zakona o rudarstvu, pre nego što je i završen taj projekat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć na sednici Vlade Srbije da “misli da će sutra ili prekosutra Skupština Grada Loznice doneti odluku o ukidanju Prostornog plana koji je već donet, tako da ćemo drugačije da razgovaramo sa Rio Tintom i sa svima drugima u budućnosti”.

Alimpić je rekla da Udruženje “Zaštitimo Jadar i Radjevinu” traži da Vlada Srbije ukine Prostorni plan područja posebne namene kako bi se, bar za neko vreme, zaustavile aktivnosti Rio Tinta na otvaranju rudnika.

Dodala je da gradjani Jadra i Radjevine traže da se donese Prostorni plan za narednih više desetina godina iz koga će biti isključeni rizični projekti po zaštitu životne sredine kako se ne bi iseljavali iz tog područja i da svi odgovorni za taj projekat odgovaraju svojom imovinom da bi razumeli “šta znači upravljanje tudjom imovinom”.

Udruženje, kako je istakla Alimpić, ne želi da pregovara sa Vladom Srbije oko projekta “Jadar”, već traži da se ukine.

Ona je odbacila obećanja Vlade Srbije o otvaranju rudnika litijuma “uz poštovanje svih standarda”, jer, kako je ocenila, ne samo da se ni do sada nisu poštovali, nego i u slučaju da se poštuju uvek postoji mogućnost akcidenta.

“Kada je iz nekih bušotina, a ima ih ukupno 528, počela da se izliva voda i na jednom mestu je formirala jezero veličine 30 sa 30 metara, tražili smo inspekciju i nije došla, a u Ministarstvu za zaštitu životne sredine su rekli da nisu odgovorni pošto nisu oni dali dozvole za istraživanje”, kazala je Alimpić.

 

Dodala je da su, nakon što su napravljene bušotine, duboke po 700 metara, neki izvori vode presušili jer su, verovatno, poremećeni podzemni vodotokovi.

“Gradjanima lozničkih mesta nije jasno zašto Vučić govori o ukidanju Prostornog plana Grada Loznice, šta rade odbornici, zašto ih plaćamo. Ovo je šou jednog apsolutiste koji o svemu odlučuje”, rekla je Alimpić.

Alimpić je rekla da zbog borbe da sačuva životnu sredinu u Jadru i Radjevini trpi posledice već duže vreme jer ne može da nadje posao sa punim fondom časova za francuski i latinski jezik u jednoj, eventualno dve škole, već radi u četiri škole koje se nalaze u Loznici, Krupnju i u još dva manja mesta, gde ima po 10 i 20 odsto fonda časova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x