Uhapšeni članovi kriminalne grupe, kupovali nekretnine u Srbiji novcem od prodaje droge u Danskoj

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP Srbije
Podelite vest

Policija je na području Beograda i Aleksinca uhapsila tri osobe zbog sumnje da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe koja je na teritoriji Danske zaradila oko 2,6 miliona evra trgovinom drogom i oružjem, nelegalno stečenim novcem kupovala nekretnine u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Uhapšeni su P.D. (44), osumnjičen da je organizator grupe, kao i članovi te grupe J.P. (48) i A.S. (40) zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca.

Policija je podnela krivične prijave protiv muškaraca starih 40 i 49 godina, koji se nalaze u pritvoru u Danskoj zbog sumnje da su organizatori kriminalne grupe, i protiv žene (51) koja je trenutno u inostranstva a osumnjičena je da je članica grupe.

Oni su osumnjičeni da su od 2019. do marta 2021. godine na teritoriji Danske organizovali nabavku, transport i prodaju oko 770 kilograma droge, pretežno kokaina, kao i nabavku, držanje, predaju i prodaju veće količine vatrenog oružja različite vrste i kalibra, municiju, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.667.000 evra.

“Ovako stečenim novcem, lažnim prikazivanjem činjenica o njegovom poreklu, osumnjičeni su kupovali i gradili nekretnine u Srbiji, kao i finansirali luksuzan način života”, stoji u saopštenju MUP.

Osumnjičeni su, kako se navodi, prenosili gotov novac iz Danske, vršili konverziju i prenos imovine, lažnim prikazivanjem činjenica o poreklu novca kupovali nekretnine, ulagali u izgradnju nekretnina u Srbiji, zaključivali pravne poslove kupoprodaje nepokretnosti i raspolagali novostečenom imovinom u ukupnom iznosu od oko 2.217.000 evra sa znanjem da ta imovina potiče od kriminalne delatnosti.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni pronađena je i oduzeta veća količina nakita, luksuznih ručnih satova, umetničkih slika, antikviteta, novac različitih valuta, koji je bio zakopan u zemlji, zlatne poluge, oružje, poslovna dokumentacija i drugi luksuzni predmeti.

Predistražni postupak vođen je u koordinaciji sa nadležnim organima Danske a osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, sprovedeni u nadležno tužilaštvo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x