Period čekanja za operaciju ugradnje veštačkog zgloba je oko godinu dana.

UKC NIŠ: Klinika za ortopediju oborila sopstveni, godišnji rekord u broju izvedenih operacija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: UKC Niš
Podelite vest

Klinika za ortopediju niškog Univerzitetskog kliničkog centra, uspela je da, čak petnaestak dana, pre kraja godine, prevaziđe sve dosadašnje rezultate kada je planirani- elektivni operativni program u pitanju, ali i broj hitnih izvedenih operativnih zahvata, ističu iz UKC-a.

Od datuma osnivanja i početka postojanja ove organizacione jedinice, Klinike za ortopediju i traumatologiju najveće zdravstvene ustanove tercijarnog tipa južno od prestonice, Univerzitetskog kliničkog centra Niš, osoblje Klinike ove godine, oborilo je sve sopstvene rekorde u broju operisanih pacijenata.

„Zaključno sa jučerašnjim danom, ukupno je operisano čak dve hiljade pacijenata, što je kako ističu, skoro pa za 25 odsto više, u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Iako je pred ovim zdravstvenim radnicima još dve nedelje rada, ponosni su, što im je zacrtani plan na početku godine, zaista i uspeo“, kažu u upravi UKC-a.

Nakon sumiranja rada tokom ove godine, osvrćući se i na zastoj u periodu pandemije korona virusa, koji je uticao na čitav svetski zdravstveni sistem, ovakvi rezultati su, kažu niški ortopedi, dokaz da se dobra organizacija rada, trud, ali i razumevanje nadležnih, itekako isplatilo.

Ovom prilikom, podsetili su, da su se još u prvoj polovini ove godine, a zahvaljujući njihovom zalaganju i razumevanju rukovodstva ustanove, stekli uslovi da se hirurški zahvati izvode i u trećoj operacionoj sali, od ukupno 17, koliko ih ima u novoj zgradi niškog Univerzitetskog kliničkog centra. Na kvalitet pre svega, ali i ukupan broj operacija, uticala je, tvrde i zanova i nabavka novih setova opreme za izvođenje intervencija.

Naglašavaju naravno i važnost odlične saradnje službi UKC Niš, kada je u pitanju pravovremeno, tačno i precizno planiranje nabavke ugradnog i potrošnog materijala- endoproteze veštačkog kuka i kolena, pa su posebno ponosni, na čelu sa rukovodstvom niškog UKC-a, što su u čitavoj zemlji, bili među Klinikama koje imaju najkraće liste čekanja za ugradnju istih.

Zbog toga su, nakon dogovora sa nadležnima u Republičkom fondu za zdravstveno osigranje i Ministarstvu zdravlja, mogli i da priskoče u pomoć kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova, radeći operacije pacijentima, koji se nalaze na listama čekanja širom zemlje, a da pritom nisu remetili proces normalnog rada svoje matične Klinike, kažu u UKC-u.

Prema zvaničnim podacima sa OJ Klinika za ortopediju i traumatologiju UKC Niš „Akademik prof. dr Milorad Mitković“, trenutno se pozivaju pacijenti koji su upisani na listu čekanja u drugoj polovini 2022. godine, kojima se zakazuje ugradnja endoproteze, a prema rečima rukovodioca klinike u prvim mesecima sledeće godine, pozivaće se pacijenti sa liste čekanja upisanih u prvoj polovini ove godine. To znači, da će period čekanja za operaciju ugradnje veštačkog zgloba biti oko godinu dana.

Kao i u prethodnim godinama, pacijenti sa prelomom, kao i pacijenti stariji od 75 godina, kojima se ugrađuje cementna proteza, ne upisuju se na listu čekanja, već im se hirurška intervencija zakazuje u najkraćem mogućem roku, u dogovoru sa ordinirajućim lekarom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x