Uklanja se divlja deponija u Čelarevu nakon 30 godina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube BAP VESTI video printscreen Ilustracija
Podelite vest

Opštinske vlasti Bačke Palanke započele su uklanjanje divlje deponije u mestu Čelarevo, na kojoj je prethodnih dana izbilo nekoliko požara, zbog kojih su stanovnici tog mesta kazali da su se “gušili u gustom i opasnom dimu”.

Član Saveta Mesne zajednice Saša Stojković rekao je za lokalni portal “BAP vesti” da je u pitanju prava “ekološka katastrofa”, koja još uvek traje.

“Naravno, sad čiste deponiju a to su trebali mnogo ranije da urade, jer je i sudska presuda bila u korist gradjana, ali ne znam zašto nisu”, kazao je Stojković.

Dodao je da su deca imala disajnih problema zbog materija koje nastaju sagorevanjem otpada, a koje su otrovne.

“Za ovih naših pet hiljada stanovnika u Čelarevu, deponija je zaista potrebna, ali deponija o kojoj će se voditi računa”, rekao je Saša Stojković.

Predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka Milan Čavić rekao je da je ovo prvi put da se radi na saniranju te divlje deponije, koja postoji “30-40 godina”.Naveo je da je do sada uklonjeno približno hiljadu kubnih metara otpada, koji je prebačen na deponiju u Bačku Palanku.

“Nakon sanacije ove deponije predložićemo kompaniji Delta agrar, koja je vlasnik ove parcele, da na jesen, kada se steknu uslovi, ovde posadi drveće, kako nikada više na ovom mestu ne bi nikla divlja deponija”, naveo je Čavić.

Najavio je da će opština pojačati inspekcijski nadzor, kako bi se osujetilo da se deponija ponovo formira. I u drugim naseljenim mestima u opštini Bačka Palanka postoje divlje deponije, a Čavić je rekao da će uredjivati jednu po jednu deponiju.

“Mi bismo voleli da uklonimo sve divlje deponije, jednu po jednu, ali smo ograničeni budžetom”, objasnio je on.

Portal “BAP vesti” naveo je da i na zvaničnoj deponiji u Bačkoj Palanci ne postoje nikakve mere zaštite i sprečavanja zagadjenja životne sredine, kako u domenu procednih voda, tako i u domenu deponijskog gasa.

Prema planovima, Bačka Palanka treba da bude deo Regionalnog centra za upravljanje otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, kada jednom bude izgradjen.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x