Ukrajina razmatra upućivanje zahteva Srbiji u slučaju bivšeg obaveštajca uhapšenog na prelazu Preševo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto Uprava carina Republike Srbije
Podelite vest

Kijev razmatra da se obrati srpskim vlastima u vezi sa Andrijem Naumovim, bivšim visoko pozicioniranim ukrajinskim obaveštajcem, koji je u pritvoru u Srbiji pod istragom za pranje novca, piše Radio slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na Generalno tužilaštvo Ukrajine.

“Nadležni organ Ukrajine trenutno razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom krivičnom postupku radi pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata”, navelo je ukrajinsko tužilaštvo za RSE.

Naumov je 7. juna uhapšen pri pokušaju prelaska granice Srbije sa Severnom Makedonijom sa više hiljada stotina evra i dolara i dijamantima i od tada je u pritvoru, a više javno tužilaštvo u Nišu protiv njega vodi istragu za pranje novca.

U ukrajinskom tužilaštvu navode da se u toj zemlji protiv Naumova vodi pretkrivični postupak za veleizdaju.

Nakon njegovog hapšenja u Srbiji postavilo se pitanje i eventualnog izručenja.

Kako su saopštile ukrajinske vlasti, Naumov je zemlju napustio 23. februara nekoliko sati pre početka ruske invazije.

Protiv njega Generalno tužilaštvo Ukrajine vodi pretkrivičnu istragu od 13. marta 2022.

“Dok je (Naumov) bio na funkciji šefa državnog preduzeća koje obezbeđuje rad zone isključenja nuklearne elektrane Černobilj, a kasnije i na rukovodećoj poziciji Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) prikupljao je informacije o radu bezbednosnog sistema… i druge informacije poverljive prirode”, rečeno je za RSE u ukrajinskom tužilaštvu gde navode da je predviđena kazna zatvora za veleizdaju prema ukrajinskom Krivičnom zakoniku od 12 do 15 godina, sa ili bez oduzimanja imovine.

Naumov se o ovim navodima nije javno izjašnjavao. Njemu se trag izgubio nakon odlaska iz Ukrajine, da bi četiri meseca kasnije dospeo opet u žižu javnosti u Srbiji.

Ministarstvo pravde Srbije, koje je nadležno za izručenja stranih državljana, od 4. jula nije odgovorilo na pitanja RSE u vezi sa eventualnim izručenjem Naumova. Ukrajina i Srbija imaju potpisan Sporazum o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima, kojima je to pitanje uređeno.

Odgovor je izostao i od Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje je, između ostalog, nadležno za komunikaciju između državnih organa Srbije sa državnim organima drugih zemalja, dodaje RSE.

RSE podseća da je Naumov 7. juna uhapšen zajedno sa nemačkim državljaninom Aleksandrom Akstom na graničnom prelazu Srbije i Severne Makedonije.

Oni su, kako je 8. juna saopštila policija, pokušali da preko granice prenesu više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra o čemu su Srbija vesti izvestile.

Policija je tada saopštila da su novac i dijamante našli prilikom pregleda automobila i da se “sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti”.

Uprava carina je saopštila da je zadržan i automobil „bmw“ procenjen na 110.000 evra, jer je korišćen kao sredstvo za krijumčarenje. Ukupna vrednost oduzetih deviza, dragulja i automobila veća je od 840.000 evra i to je bila rekordna zaplena.

Da je reč o bivšem generalu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), javnost je saznala od predsednika Srbije Aleksandra Vučića 14. juna. On je tada na konferenciji za medije izjavio da “ima informacije” o uhapšenom Naumovu, ali nije otkrio više detalja.

Aleksander (Alexander) Akst koji je 7. juna uhapšen zajedno sa Naumovim, kao saučesnik, takođe je pod istragom Višeg javnog tužilaštva u Nišu i od hapšenja se nalazi u pritvoru. Ambasada Nemačke u Beogradu je za RSE ranije potvrdila da je upoznata sa slučajem i da je u kontaktu sa Akstom.

Akst je od jula prošle godine na listi krijumčara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine. Prema pisanju ukrajinskih istraživačkih medija, Akst je robu, koju je činila i vredna elektronska oprema, firmirana garderoba i drugo navodno švercovao preko kompanije u svom vlasništvu koja se bavila prevozom paketa i pošiljki.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je 15. juna za RTS da se uhapšeni bivši ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov do tada nije obraćao Ambasadi za pomoć.

Tolkač je istakao da je Naumov otpušten iz ukrajinske službe bezbednosti pre šest meseci i da je pre 24. februara, kada je otpočela ruska invazija na Ukrajinu “nezakonito napustio zemlju, bez dozvole”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x