Ukrajina: U ruskom napadu poginulo 198 osoba, više od 1.000 povređeno

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: AP Photo/Petr David Josek
Podelite vest

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je 198 osoba poginulo, a više od 1.000 je ranjeno tokom ruskog napada. Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Ljaško izjavio je da je među nastradalima troje dece.

Nije rekao da li se radi o broju civila ili ukupnom broju nastradalih vojnika i civila. Dodao je da je 1.115 osoba povređeno, među kojima 33 dece. Ruski napad na Ukrajinu počeo je u četvrtak granatiranjem vojnih objekata, ali pogođene su i škole i stanbene zgrade.

Foto: AP Photo/Petr David Josek

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice saopštila je danas da je više od 120.000 Ukrajinaca napustilo zemlju od četvrtka.

Zamenica visokog komesara za izbeglice Ujedinjenih nacija Keli Klements izjavila je da se očekuje dodatno pogoršanje situacije. Najviše ljudi prebeglo je u Poljsku i Moldaviju, ali i u Rumuniju, Slovačku i Mađarsku.

Makron: Ovaj rat će potrajati i ostaviće trajne posledice

Foto: Beta/Ludovic Marin, Pool via AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron izrazio je danas uverenje da će rat trajati i upozorio da će ruska invazija na Ukrajinu umati teške posledice po Evropljane.

Makron je danas na Poljoprivrednom sajmu u Parizu rekao da će invazija uticati na izvoz sirovina i namirnica, kao i na cene energenata.

“Rat se vratio u Evropu. Ovaj rat je jednostrano izabrao (predsednik Rusije Vladimir) Putin. Ovaj rat će trajati i sve krize slede ostaviće trajne posledice. Moramo da se pripremimo sa dosta odlučnosti i solidarnosti”, izjavio je Makron.

Evropska unija, ali i niz drugih država uvele su sankcije Rusiji zbog vojnog upada u Ukrajinu.

Rusija raketama gađala ukrajinske vojne objekte

Ruska vojska potvrdila je danas da je gađala krstarećim raketama ukrajinske vojne objekte. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su raketama dalekog dometa Kalibr gađani ukrajinski vojni objekti.

Od početka invazije napadnut je 821 ukrajinski vojni objekat uključujući 14 vazdušnih baza i 19 komandnih objekata, a uništeno je i 24 raketnih sistema, 48 radara, sedam ratnih aviona, sedam helikoptera, devet dronova, 87 tenkova i osam vojnih plovila.

Nije poznato koliko je vojnika nastradalo na obe strane.

Foto; Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky
Foto; Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x