Umro Petar Tutovac, tvorac popularne plazme

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Petar Tutovac je stvorio brojne poslastice, prvi u Jugoslaviji napravio grisine i bio prvi majstor za pravljenje keksa u Jugoslaviji. Njegov diplomski rat bila je popularna “Domaćica”, a vrhunac karijere doživeo je u Požarevcu kada je formirao fabriku konditorskih proizvoda “Bambi” i lansirao plazmu. Tutovac je preminuo u 88-oj godini.

Tutavac je rođen 1934. u Podgradini nedaleko od Opuzena (opština Slivno). Kada je imao trinaest godina završio je pletarski zanat i postao KV radnik pletar. Nekoliko godina pleo korpe za hleb. Preko Sindikata se 1949- godine javio na kurs  za keksara u Zagrebu, koji je tada raspisala fabrika “Kraš”, gde je sa još jednim polaznikom učio keksarski zanat. Bio je prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji, a posle vojske se zaposlio u “Krašu”.

“Domaćica” bila njegov diplomski rad i prvenac u konditorskoj industriji, iako je taj keks kasnije  doživeo varijacije, osnova je ostala po  zamisli Petra Tutavca

Posle “Kraša”, radio je u fabrici “Lasta” u Čapljini, a potom i u leskovačkoj fabrici “Toma Kostić”, gde su napravljine prve grisine u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Krune njegove karijere dogodila se u Požarevcu, kada je osnovao fabriku keksa  “Bambi”, čiji je zaštitni znak lik iz Diznijevih crtanih filmova.

Plazma je nastala usavršavanjem i izmenama u recepturi talijanskog keksa “Plasmon” sa dodacima vitamina, minerala i kombinacijom belančevina životinjskog i biljnog porekla. Tako je nastala “Plazma”, na kojoj su odrastale brojne generacije kojima plazma “ne pušta da odrastu”.

Ni jedan od svojih proizvoda Tutovac nije patentirao, jer je smatrao da sve to “pripada narodu”.

“To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se delilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom “Bambi tehnologije”. Uvek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svetskom tržištu. Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima. Ma meni je dobro i ovako, ja sam sretan čovek” rekao je u svom poslednjem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x