Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije protestuje u centru Beograda, u niškim školama danas skraćeni časovi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizuje protest u centru Beograda zbog lošeg stanja u obrazovnom sistemu, naveli su. Protestu Unije priključilo se i stotinak prosvetnih radnika iz Niša.

Oko stotinak prosvetnih radnika iz Niša otišlo na protest ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, nakon čega je planirana šetnja do zgrade Vlade. Jedan od osnovnih zahteva je promena i izmena nekih rešenja u zakonima koji regulišu oblast obrazovanja.

Gordana Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnika kazala je da je jedan od zahteva da se odustane od formiranja kombinovanih odeljenja u kojima se spajaju đaci od petog do osmog razreda i da u odeljenju ne bude više od 24 učenika. Pored toga, prosvetni radnici traže korekciju zarada od 12 odsto i isplatu trećine dugovanja od 20 hiljada dinara.

„Nemoguće je raditi u grupama sa 30, nekada i više učenika, ne znam kako su to oni zamislili. I pre pandemije smo zahtevali da se taj broj smanji na 24 đaka kako bi i sistem rada bio bolji“, kazala je Arsić.

Ona je dodala da prosvetari od 2015. godine svakog 17. marta štrajkuju, ali da njihovi zahtevi nisu zaživeli do danas.

Prema pisanju  medija, direktori pojedinih niških škola uticali su i vršili pritisak na prosvetne radnike kako ne bi podržali protest, pa je najavljeno da će protiv tih direktora biti pokrenut postupak.

U 57 niških osnovnih i srednjih škola organizovan je štrajk tako da će časovi sa 45 biti skraćeni na 30 minuta.

USPRS je najavio da će nakon današnjeg štrajka i protesta u Beogradu časovi ponovo biti skraćeni 21. marta, dok će 31. marta, osim toga, biti organizovana okupljanja i po gradovima.


Pokret Ne davimo Beograd, koji je član koalicije Moramo, podržao je zahteve Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Član Ne davimo Beograd Robert Kozma izjavio je da su zahtevi unije legitimni i ostvarivi i istakao da vlast odbija da razgovara s prosvetarima, iako oni nose ogromnu društvenu odgovornost.

“Obrazovanju treba da pristupimo kao nečemu što služi da kreira društvo. Pitanje je kakvo društvo želimo. Ne davimo Beograd se zalaže za društvo solidarnosti i pravde”, istakao je Kozma.

Članica Ne davimo Beograd, Biljana Đorđević izjavila je da bi se smanjenjem broja učenika u odeljenjima povećao kvalitet nastave.

Đorđević je navela da Srbija ne treba da ima obrazovni sistem koji samo ispunjava formu i dovodi do velikog broja funkcionalno nepismenih đaka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x