UNS: Novim zakonom prvi put predviđene kazne ako nadležni ne raspišu medijske konkurse u roku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Novim zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da konkursi za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja moraju biti raspisani u prva dva meseca tekuće godine a za kršenje te odredbe predviđena je novčana kazna u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Iz udruženja su naveli da je odredbama zakona usvojenog početkom novembra, prvi put utvrđen rok po kom su Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama i lokalne samouprave dužni da do 1. marta raspišu konkurse, kao i da su prvi put predviđene novčane kazne ukoliko tu obavezu ne ispune.

“Ukoliko nadležni konkurse ne raspišu u prva dva meseca tekuće godine, ili ih ponište, a nove ne raspišu u roku od 30 dana, zakonodavac je predvideo prekršajne kazne za odgovorno lice, u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara”, podsetili su iz UNS.

Naveli su i da zakon propisuje da medijski projekti budu ocenjivani, između ostalog, prema “meri u kojoj se medij putem koga će biti realizovan projekat, pridržava profesionalnih i etičkih standarda”.

“Ova mera dokazuje se pribavljanjem podataka da li je u godini koja prethodi konkursu izrečena mera od strane regulatornog tela u slučaju elektronskih medija, ili je donet akt samoregulatornog tela Saveta za štampu – za štampane i onlajn medije, a kojima je utvrđeno da je medij prekršio zakonske odredbe, odnosno etičke standarde”, preneo je UNS.

Zakonom je predviđeno i da se pri oceni projekata u obzir uzima težina povrede i broj izrečenih mera, kao i ponašanje nakon izrečene mere, što se takođe dokazuje na osnovu podataka nadležnog regulatornog, odnosno samoregulatornog tela.

Za nepoštovanje tih odredbi, odnosno nepribavljanje tih podataka, zakonom su previđene prekršajne kazne za odgovorno lice, takođe u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x