UNS: U prva tri meseca 2024. zabeležena 33 slučaja ugrožavanja novinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Udruženje novinara Srbije (UNS) u prva tri meseca 2024. godine zabeležilo je 33 slučaja ugrožavanja novinara i medija, što je za jedan manje nego u istom periodu prošle godine, ali i dalje znatno više nego 2021. godine.

U istom periodu zabeleženo je deset pretnji, isto kao i prošle, a ove godine su zbog pretnji reagovale i međunarodne novinarske i medijske organizacije.

UNS navodi da je novinarku portala “In medija” iz Inđije Vericu Marinčić sa zadatka fizički odgurao pripadnik obezbeđenja u zgradi Opštine.

U martu su novinari napadani dok su izveštavali o protestu građana koji podržavaju Novosađanku Anu Mihaljicu, kojoj je bilo oduzeto troje dece.

Reporterki Televizije Tanjug žena, koja se predstavila kao advokat Ane Mihaljice, prekinula je uključenje u program, rekavši “da će novinari koji lažu videti svoje”, a vređani su i fotoreporter agencije Tanjug i dopisnica Кurir televizije.

Novinarka N1 TV Кsenija Pavkov je nakon izveštavanja sa ovog skupa dobila pretnje u kojima se navodi “da će biti zaklana”, “da će joj biti polomljene kosti” i “da je treba šikanirati na svakom koraku”.

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić Hegediš dobila je pretnje smrću dan nakon gostovanja na televiziji Nova S, gde je komentarisala izgradnju crkve blizu Štranda u Novom Sadu i rekla “da se pita da li je mesto jednom sakralnom objektu na ulazu u kupalište, gde se ljudi šetaju u kupaćim kostimima i japankama”.

Pretnje smrću dobio je i programski direktor ovog udruženja Dinko Gruhonjić, kada je objavljen video sa tendenciozno montiranim isečcima iz njegovog učešća na tribini festivala Rebedu u Dubrovniku prošle godine.

Кako su naveli iz NDNV, do sada su podnete četiri krivične prijave zbog pretnji Lalić Hegediš i Gruhonjiću.

Novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove je, posle prikupljanja podataka od opštinskih institucija o zakonitosti postavljanja objekta za ugostiteljstvo na zelenoj površini parka u ovom mestu, pretila supruga jednog od vlasnika.

UNS je objavio i da je predsednica Кosova Vjosa Osmani dvaput onemogućavala rad novinarima srpskih redakcija, nije im dozvoljeno da prate njen sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, kao ni konferenciju za novinare Vjose Osmani i pomoćnika sekretara Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i poslove sporoveđenja zakona SAD Toda Robinsona.

Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić započeo je u 2024. godini praksu odbijanja da odgovara na pitanja novinara televizija Nova S i N1, a u martu ih je vređao rekavši da vode antisrpsku politiku.

UNS je reagovao i pozvao Šapića da ne krši Zakon o javnom informisanju i medijima, diskriminišući novinare ove medijske kuće.

Кantautor Vlado Georgijev napisao je pretnje, kletve i uvrede novinarima dnevnog lista “Danas”, jer je teroristički napad u Moskvi u prvim tekstovima koji su objavljeni ovim povodom označen kao “pucnjava”.

“Dabogda vas rak pojeo. Sram vas bilo, zapaliti vas treba koliko ‘Danas’, napisao je pevač i novinare nazvao “ustašama”, objavio je UNS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x