Upoznajte genijalce iz Srbije u Nišu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ iz Niša uz podršku porodice Milić i kompanije „Knjaz Miloš“ u sredu, 10. maja u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu organizuje 9. Forum mladih naučnika pod sloganom „stazama velikih naučnika“.

Kako ističu sami organizatori na Forumu će se predstaviti 6 mladih i talentovanih pojedinaca iz cele Srbije, a najmlađi je Andrej Vučković iz Niša, koji je sa svojih trinaest godina pokazao da se u životu sve može.

„Iskreni da budemo nikada nismo imali teži zadatak da odaberemo najbolje među najboljima, da selektujemo one koji će biti govornici, zato umesto planiranih 5 govornika, na forumu će se obratiti šest mladih i talentovanih ljudi“ – ističu organizatori i pozivaju sve koji su tada u Nišu da posete Forum:

„Ulaz na forum je slobodan uz prethodnu prijavu putem sajta naše organizacije. Pozivamo sve zainteresovane da se prijave i da budu naši gosti.“

Ovogodišnji 9. Forum mladih naučnika otvara nastup Vojnog orkestra, a u okviru svečanog otvaranja nastupiće i Mešoviti hor „Maestrini“ Fakulteta umetnosti u Nišu i Dečiji hor „Čarolija“.

Upoznajte genijalce iz Srbije – ONI SU BUDUĆNOST

Sandra Veljković, asistent je za užu naučnu oblast Mikroelektronika i mikrosistemi na Elektronskom fakultetu, Univerziteta u Nišu. Završila je OŠ „Branko Miljković“ u Nišu, kao i gimnaziju „Svetozar Marković“, obe škole završava kao nosilac diplome „Vuk Karadžić“. OAS i MAS završava na Elektronskom fakultetu, gde je trenutno student doktorskih akademskih studija. Tokom studiranja dobila ja veći broj priznanja, Povelja i Pohvalnica. Takođe, bila je nosilac stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je dobila zbog izuzetnih rezultata ostvarenih tokom studija.
Svoje prve naučne radove objavila je 2016. godine od kada i počinje da se aktivno bavi naučno istraživačkim radom. Od tada, objavila je ukupno 96 naučnih radova u naučnim časopisima, na međunarodnim i domaćim konferencijama, kao i na nekoliko tehničkih izveštaja.

Od strane IEEE SSC društva je uključena u internacionalni tim koji treba da promoviše novo takmičenje koje SSC društvo pokreće prvi put 2023. godine, SSCS Arduino Contest koje se ove godine održava samo u Americi i Kanadi, ali sa tendencijom da se proširi na ceo svet. S obzirom na sve aktivnosti, angažovanje i rad, 2022. godine postala je jedan od devet članova Upravnog odbora Solid-State Circuits društva na globalnom nivou – SSCS Chapters Steering Committee.

Ljiljana Konjević, učenica je trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu i već sedam godina je član Regionalnog centra za talente „Nikola Tesla“. Od najranijeg detinjstva interesuje se za prirodne nauke. Nosilac je preko 30 zlatnih medalja na najprestižnijim takmičenjima u zemlji i u inostranstvu. Među priznanjima posebno se izdvajaju:

– Srebrna medalja na međunarodnom takmičenju „World Youth Invention and Innovation Award“
– Srebrna medalja na međunarodnom takmičenju „Mathematics without borders“

Nacionalni je šampion u oblasti hemije, a učestvovala je i na velikom broju takmičenja iz fizike. Za postignute rezultate na međunarodnim takmičenjima dva puta dobija priznanje od Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i od fondacije „1%“. Pored aktivnog bavljenja naukom, aktivni je član Ansambla „Dimitrije Tucović“ i OKUD „Rok Cirkus“. Na XII Beogradskom festivalu pisaca za decu Vitezovo proleće, dobija diplomu časopisa „Vitez“ za crtež 2014. godine. Sa brojnih literalnih takmičenja nosi puno pozitivnih utisaka i puno nagrada.

Vukota Radovanović doktor je medicine i istraživač pripravnik na Katedri za biohemiju, na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Osnovnu školu “Petar Petrović Njegoš” u Nišu i Medicinsku školu “Dr Miodrag Lazić” u Nišu, smer medicinska sestra-tehničar, Vukota je završio sa prosekom 5,00. Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu, na smeru integrisanih akademskih studija studijskog programa medicine, upisao je 2016. godine i na istom diplomirao kao prvi diplomac svoje generacije 6. juna 2022. godine sa prosečnom ocenom 9,96. Trenutno je na istom fakultetu student doktorskih akademskih studija, studijskog programa – medicinske nauke. Vukota je svojim neverovatnim zalaganjem i trudom tokom studiranja uspeo da obezbedi svoje mesto u programu 100 najboljih diplomiranih studenata medicine i sada čeka ugovor o specijalizaciji. Za vreme studiranja, Vukota je bio dobitnih brojnih priznanja i korisnik više različitih stipendija, među njima i republičke stipendije, stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije – Dositeja i stipendije „KONRAD ADENAUER“ programa stipendiranja.

Vukota je tokom studiranja krenuo da se bavi i naučno-istraživačkim radom i dosad je napisao i objavio 13 radova u kategorijima M23, M34 i M64. U akademskoj 2019-2020. godini, Vukota se angažovao kao demonstrator-saradnik van radnog odnosa, na Katedri za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i učestvovao u održavanju vežbi na fakultetu.
Decembra 2022. godine Vukota je učestvovao na Nacionalnom hakatonu iz oblasti zaštite životne sredine i bio deo pobedničkog tima koji je imao priliku da učestvuje na Internacionalnom hakatonu održanom u Beču u februaru ove godine.

Nikolija Bojković studentkinja je druge godine na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na smeru Signali i sistemi. Od malih nogu gaji ljubav prema matematici. Kao učenik generacije osnovne škole, upisuje Matematičku gimnaziju u Beogradu, koju završava kao nosilac Vukove diplome. Prošle godine biva primljena na letnji program na Kembridžu, Girton koledž. Program se sastojao iz tri modula: „The Jet Engine“, „Nanotechnology“ i „Quantum technologies“. Kako sama ističe, predavanja i rad sa profesorima koji su najveći stručnjaci na svetu u ovim oblastima je dodatno motivisalo i inspirisalo.

Trenutna polja interesovanja mlade Nikolije vezuju se za matematiku i programiranje. Pored izvanrednih rezultata ostvarenih u školi i pored bezbroj nagrada osvojenih na takmičenjima, mlada Nikolija se bavi pisanjem. Aktivna je i u omladinskom aktivizmu, te je mentor u okviru projekta „Student mentor“.

Andrej Vučković rođen je u Nišu 1.7.2010 godine i najmlađi je govornik u istoriji Foruma. Učenik je šestog razreda Osnovne škole „Čegar“ u Nišu. Dobitnik je mnogih priznanja, diploma, pohvala i nagrada. Sa tri godine (2013.) je krenuo u englesko zabavište „Centar Britannica school“, gde je počeo da uči engleski i nemački jezik. Nakon polaska u osnovnu školu nastavlja učenje oba jezika i sada se nalazi na višem juniorskom 2 nivou. Sa pet godina ( 2015.) , počeo je da trenira aikido u školi aikidoa klub „Bušido“ Niš. Nosilac je 4-kyu nivoa. U toku prvog i drugog razreda pohađao je školu mentalne aritmetike „Malac genijalac“ i poseduje sertifikat o završenom naprednom nivou mentalne aritmetike. Škola traje dve godine. Dobio je stipendiju za pohađanje te škole u trajanju od jedne godine u drugoj i poslednjoj godini pohađanja iste.

U prvom razredu učestvovao je na konkursu i pobedio, dobitnik nagrade za literarni rad u akciji „Oktobar – mesec pravilne ishrane“ Instituta za javno zdravlje. Zbog nagrada na literarnim konkursima ove školske godine ide po programu za nadarene učenike IOP 3 iz srpskog jezika i književnosti. U okviru tog programa IOP – a 3 sa svojim mentorom, nastavnicom srpskog jezika učestvuje na konkursu Kletov čitalački maraton, u okviru kog piše roman. Ove školske godine učestvovao je na takmičenjima iz fizike, istorije, i Čitalića.

Maša Nastić, učenica je 4. razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, odeljenja za učenike sa specijalnim sposobnostima za fiziku. Učesnica je na takmičenjima iz fizike još od 2017. godine, pri čemu je 2018. i 2019. godine osvojila pohvale na državnim takmičenjima. Pored toga, osvaja i pohvalu na državnom takmičenju iz matematike 2016. godine, a u prvoj godini srednje škole i plasman na državno takmičenje. Posebno se ističe njen plasman na Eksperimentalnu Olimpijadu iz fizike 2021. godine.

Od 2020. godine polaznik je Istraživačke stanice „Petnica“ na seminaru biologije. U petnici otkriva novu ljubav prema biologiji, tako da se prethodnu godinu završila kao učesnica državnog takmičenja. Izlagač je na godišnjoj konferenciji „Korak u nauku“ na kojoj je po prvi put izlagala svoje radove pod nazivima:,,Komparativna analiza morfometrijskih karakteristike krila vrste vodene device Platycnemis Pennipes u Nišu, Novom Sadu i Petnici“ i ,,Trofička struktura zooplanktona Petničkog jezera“ koji će biti i zvanično objavljen u zborniku radova ove istraživačke stanice.

Kako Maša sama ističe, trudi se da svoja znanja iz fizike i matematike primeni na oblasti njenog posebnog interesovanja , odnosno na biološke i medicinske nauke. Posebno ističemo to da se ova mlada dama u slobodno vreme bavi baletom ali i planinarenjem.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x