Upoznajte Vrmdžu: Selo koje se razvija, iz njega se niko ne iseljava, već doseljava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Miroslav Dokman
Podelite vest

U toku je “Peti Internacionalni festival turističkog i ekološkog dokumentarnog filma VRMDžA FEST 2021” koji se održava u istoimenom selu nadomak Sokobanje. Svi oni koji su namerili da posete ovaj festival, najbolje je da izdvoje više vremena i ovaj biser turizma “sagledaju sa svih strana”, jer ovde ima u čemu da se uživa.

Vrmdža je jedno od retkih sela na jugu Srbije koje raste, razvija se, gde se ljudi doseljavaju, i iz njega niko ne odlazi. Novi meštani pristižu iz svih krajeva Srbije, što u radnom i stvaralačkom elanu, što da provedu mirne penzinerske dane, u netaknutoj prirodi, okruženi gorostasnom planinom Rtanj, uživajući na vazduhu koji je još čistiji nego u obližnjoj Sokobanji. I to se nekako i može shvatiti…. Ali, meštani Vrmdže postaju i stranci. U Vrmdžu se doseljavaju Italijani, Rusi, Amerikanci… Svi će upitati – kako i zašto? U čemu je tajna te privlačnosti čarobnog sela na razmeđi Sokobanjske i Crnorečke kotline, na razmeđi sliva reke Moravice i Crnog Timoka?

Selo ima prirodni bedem, jedan krug od stena brani selo od svih sila, prirodnih i ljudskih. I to su vladari prepoznavali. Sve te vrmdžanske stene su i kapija ogromnog rtanjskog prostranstva i masiva. U Vrmdži su se najpre utvrdili Кelti. Potom i Rimljani. Nije trebalo puno toga graditi, već sao dograđivati, jer prirodne stene su otežavale put zavojevačima, osiguravale odbranu i sa njih se moglo videti nadaleko i naširoko.

Vrmdža se donekle može uporediti sa Belogradčikom u Bugarskoj. Jeste da je prečnik stenovitih formacija koje opasavaju gradić na Staroj planini, mnogo, mnogo veći od ovog Vrmdžanskog, ali suština je ista. Čovek je iskoristio prirodu ne bi li izgradio tvrđavu.

Vrmdžanska tvrđava zvala se Latin grad. Preko hiljadu i po godina stajala je na najdiminantijoj steni iznad sela. Posle Rimljana, selom su vladali Vizantinci (Romeji), onda se smenjivali Bugari, Srbi, Turci. I tek je u unutardinastičkim (bratskim) borbama za presto posle smrti sultana Bajazita, tvrđava srušena u proleće 1413.godine od strane sultana Muse, kada je ovaj prodro u zemlje despota Stefana, vazala koji je stao na stanu Musinog brata Mehmeda. I ostaće zabeleženo da su rušenje tvrđave u Vrmdži i rušenje tvrđave u Stalaću bili poslednji vojni uspesi pretedenta Muse. Ovaj njegov prodor ujedinio je i osnažio njegove protivnike, pa su se Mehmedu u protivnapadu pridružili despot Stefan Lazarević, Radič Postupovič i Đurađ Branković i konačno potukli Musu kod sela Šišmanovo, koje danas ne postoji, jer je potopljeno izgradnjom velikog veštačkog jezera Iskar u Bugarskoj.

Danas se stena na kojoj je stajala tvrđava, zove Latin grad. Ostale vrmdžanske stene su Vidikovac, Sokolovac i Devojački kamen.

Planinarima i namernicima danas izgleda nemoguće da je na Latin gradu uopšte mogla biti izgrađena tvrđava, a ako već jeste, da je neko mogao, posle jednog i po milenijuma odolevanja, da je uopšte sruši.

U okolini Vrmdže postoji i malo prirodno jezero, Vrmdžansko jezero. Ono je tačno na sredokraći između sela i vrhova Rtnja. Divoski Rtanj ogleda se u mirnoj vodi jezera, i tek onda se vidi koliko je, zapravo, Rtanj kao prirodna tvrđava veći i moćniji od svega u svojoj okolini, pa i vrmdžanskih stena.

Bogatstvo Vrmdže su Vrmdžanci. Retko gde se može videti tolika posvećenost i takav napredak jednog sela. Vrmdžanci su ponosni na svoju istoriju i tradiciju, i zato je Vrmdža jedno od retkih sela na Balkanu koje ima svoj muzej. Seoski muzej podsetiće nas i na noviju, slobodarsku istoriju Vrmdže, kada su se Vrmdžanci borili za oslobođenje Srbije od vekovnog turskog zuluma, i svoje junaštvo pokazivali kod Moravca, Adrovca ili na Šumatovcu.

Sa Latin grada vidi se Rtanj čitava Sokobanjska kotlina i to je ono što ovo mesto čini jedinstvenim.

CINEMANIS TRAVEL uradio je još jednu odličnu video razglednicu ovog sela. Posetite njihov profil na Youtube kanalu i uživajte.

Peti Internacionalni festival turističkog i ekološkog dokumentarnog filma VRMDžA FEST 2021 održaće se u subotu 24. jula 2021. godine u selu Vrmdža, opština Sokobanja.

Organizator festivala je LAG RTANj uz logističku podršku Mesne zajednice Vrmdža i Opštine Sokobanja a pod pokroviteljstvom donatora iz Lokalne zajednice. Neformalni partner festivala VRMDžA FEST 2021 – Udruženje građana Forum Artistikum iz Niša.

PROGRAM ODRŽAVANjA FESTIVALA VRMDžA FEST 2021

Od 15:30 -17:30 časova dolazak gostiju i učesnika u realizaciji festivala
Od 17:30 – 18:30 časova svečana večera za goste i učesnike u realizaciji festivala
Od 18:30-19:30 časova okupljanje meštana Vrmdže, gostiju i učesnika u realizaciji festivala, i verne publike
19:30-20:15 časova revijalni deo
– Prikazivanje filmova koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa
Otvaranje VRMDžA FESTA u 20:15 časova
– Dodela priznanja “Petar Lalović”
– Proglašenje pobednika,dodela nagrada i priznanja u 20:50 časova
– Projekcija nagrađenih filmova
U 23:30 časova zatvaranje filmskog festivala VRMDžA FEST 2021, sa željom da ponesete lepe utiske iz Vrmdže.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x