Ideja vanrednog profesora robotike Mirka Rakovića

Urađena najsavremenija robotska šaka – rešenje konzorcijuma srpskih kompanija i fakulteta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: htecgroup.com
Podelite vest

Kompanije HTEC grupa i Sigmoid, realizovale su projekat razvoja najmodernije robotske šake sa senzorima dodira u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronskim fakultetom u Nišu, objavila je danas HTEC grupa.

Ovaj projekat je finansirao Fond za inovacionu delatnost Srbije kroz program saradnje nauke i privrede.

Robotska šaka je dizajnirala tako da ima istu pokretljivost i fleksibilnost kao ljudska, sa sofisticiranim karakteristikama hvatanja, a namenjena je za upotrebu u automatizovanim skladištima i industrijskoj proizvodnji, kao i za širok spektar primena kod repetitivnih radnji, kao i onih koje su opasne po ljudski život.

Ono što ovu robotsku šaku razlikuje od sličnih proizvoda na tržištu je njena osetljivost, prilagodljivost i pouzdanost u hvatanju i rukovanju objektima najrazličitijih oblika, veličina i težina – od nečega tako krhkog kao što je jaje, do glomaznih i tvrdih objekata težine i do sedam kilograma – bez ispadanja, lomljenja ili gnječenja.

Ukazano je da su kompanije HTEC grupa i Sigmoid uspešno primenile svoju stručnost i prethodna iskustva u izradi sličnih robotizovanih sistema kako bi, kako je navedeno,  napravile jednu od trenutno cenovno najpristupačnijih robotskih šaka ove kompleksnosti i karakteristika, što ovaj proizvod čini atraktivnim na globalnom tržištu.

Karakteristika ovog projekta je i brzina inovacije kojom je ideja realizovana u gotov proizvod za manje od dve godine i uz ograničena finansijska sredstva.

Od 2019. godine, kada je projekat pokrenut, kroz učenja, istraživački rad, testiranja, upotrebu najnovijih tehnologija, kao i najsavremenijih industrijskih standarda, razvijen je potpuno nov koncept i kreirana komercijalno primenljiva robotska šaka.

Istaknuto je da je potreba za ovakvim proizvodom na svetskom tržištu ogromna, posebno u velikim skladištima gde kompanije, poput Amazona, već dugo tragaju za tehnologijom koja će automatizovati proces sortiranja i pakovanja proizvoda, a naročito osetljivih proizvoda kao što su voće i povrće.

“Uložili smo mnogo vremena i truda u razumevanje svakog poznatog tipa ljudskog stiska i logike iza nečega tako naizgled jednostavnog kao što je motorika ljudske šake.

Upravljanje pokretima ljudske šake moralo je biti potpuno automatizovana i samosvesna aktivnost uz pomoć senzora i komplikovanih komunikacionih protokola”, izjavio je direktor inženjeringa u HTEC-u i šef Istraživačke grupe za robotiku na Elektronskom fakultetu u Nišu Darko Todorović.

Prema njegovim rečima, kada se istraživanje i razvoj odvijaju u potpuno zelenom polju inovacija, gde se testiraju radikalno nove ideje, najveći izazov je obično pronalaženje dostupnih neophodnih materijala i delova ili njihovo pravljenje i uklapanje, što je sve uspešno realizovano.

“Sada imamo kompletan proizvod koji će unaprediti širok spektar rada i procesa”, izjavio je Todorović.

Ideja vanrednog profesora robotike Mirka Rakovića

Ideja za ovaj projekat potekla je od vanrednog profesora robotike na FTN-u Mirka Rakovića, koji je i suvlasnik kompanije Sigmoid i istraživač i stručnjak u oblasti robotike s vizijom da reši pitanje podizanja i spuštanja objekata uz pomoć fleksibilnih senzorskih šaka.

HTEC grupa se pridružila projektu kako bi svojom ekspertizom iz domena senzora i robotike pomogla mladom timu da razvije inovativnu tehnologiju koja bi obezbedila isplativ i proizvodno spreman projekat robotske ruke sa tri prsta koji je sada razvijen i već ponuđen privredi.

“Uspeli smo da sa minimalnim sredstvima u odnosu na ostale igrače na svetskom tržištu razvijemo jednu od najnaprednijih i najpristupačnijih robotskih šaka na svetu, zahvaljujući brilijantnom timu stručnjaka, vizionara, koji je uključivao univerzitetske profesore, doktorante, studente, Sigmoid i HTEC inženjere”, naveo je Raković́.

Konzorcijum je trenutno u pregovorima s nekoliko svetskih kompanija koje su zainteresovane da robotsku šaku testiraju u svojim skladištima i industrijskim postrojenjima, nakon čega će ona biti spremna za industrijsku proizvodnju.

Sledeći korak za ovaj sjajan tim je osnivanje startapa koji će preuzeti intelektualnu svojinu i patent proizvoda kako bi skupio investicije za dalji razvoj šake i serijsku proizvodnju.

Ukoliko do toga dođe, kompanije HTEC gruap i Sigmoid se nadaju da će postrojenje i tehnologija za izradu robotske šake ostati u Srbiji. Direktorka korporativnih komunikacija u HTEC grupi Katarina Urošević istakla je značaj saradnje sa Fondom za inovacionu delatnost Srbije.

“Važno je da postoji kontinuirana podrška inovacijama i stalni podsticaji za saradnju nauke i struke. Verujemo da će robotska šaka ostvariti svetski uspeh, te tako nadahnuti i druge kompanije i fakultete da kroz saradnju realizuju toliko tražene inovacije koje svoju primenu lako pronalaze u privredi”, zaključila je Urošević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x