Uručena odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, odlikovanja za više od 100 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima su brojne diplomate, akademici, lekari, sportisti, glumci, muzičari.

Među odlikovanima su nekadašnji šef diplomatije Norveške i predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende, savetnik predsednika Rusije za kulturu Vladimir Tolstoj, bivši ministar pravde Crne Gore Marko Kovač, igumanija Pećke patrijaršije Haritina, glumac i reditelj Nikola Pejaković, posthumno košarkaški trener Dejan Milojević, i drugi.

Vučić je na prijemu u zgradi Predsedništva ocenio je da Sretenje, dan kada je 1804. godine u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. godine u Kragujevcu donet prvi savremeni (Sretenjski) ustav Srbije, predstavlja najvažniji datum, “crveno slovo”, u verskom, političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Prema njegovim rečima, dva najvažnija događaja u osnivanju moderne srpske države bili su oslobodilačka revolucija, a drugi organizacija i uređenje države.

“I jedan i drugi su tesno povezani, uslovljavaju se međusobno. Ta veza su ljudi, oni koji su imali snage da oba velika posla iznesu, pa i po cenu sopstvene žrtve. Oni, čiji su snovi bili toliko veliki, da bi morali biti ostvareni. Srbija danas nije ništa drugo, nego odsjaj one vatre koja je u njima gorela”, naveo je predsednik Srbije.

Govoreći o ljudima zaslužnim za Prvi srpski ustanak i Sretenjski ustav, voždu Karađorđu Petroviću, knezu Milošu Obrenoviću, Vučić je upitao da li se društvo odužilo tim ljudima.

“Kako je završio Karađorđe? Da li je Miloš bolje završio, u progonstvu? A posle, vek i po progonjeni kroz naše udžbenike, knjige i sve ono kroz šta smo decu učili. Jesu li njihovi naslednici bolje prošli? Čitavu dinastiju smo ukinuli sami, svojevoljno i time se hvalili”, naveo je Vučić.

Vučić je naveo da su biste Karađorđa i Miloša Obrenovića uklonjene 1905. godine iz Pariske ulice i da se danas nalaze u Patrijaršiji, kojoj je uputio zahtev da se pronađe način da te biste budu vraćene na mesto.

Dodao je da su sada prvi put, u Predsedništvu, zajedno izložene slike Karađorđa i Miloša Obrenovića, zato što i od jednog i od drugog treba da se nauči kako da se drži danas “u ne lakim vremenima”.

“Potrebno nam je da čuvamo mir za našu zemlju… Danas je važno da budemo mudri, ali ne po svaku cenu, jer samo jedna stvar nema cenu za Srbe i Srbiju – a to je njena sloboda. Niko ne voli male, a pritom neposlušne. Jesmo li mnogo popularni – nismo. Ne vole ni male i poslušne, ni velike i poslušne, a nas bar, u tišini, po malo cene”, naveo je on.

Ocenio je da je zbog toga uvek dobro birati put “borbe protiv ropskog služenja”, odnosno put slobode, dodajući da je to najvažniji put za Srbiju.

Vučić je dodao da se “kao nikada do sada, uz podsmeh osmehivao”, jer neki iz Evrope pokušavaju da građanima Srbije kažu da im predsednik države, predsednica vlade i crkva “nisu dobri i da im ne žele dobro” i da ih Evropa više voli, navodeći i primere kako se stranci navodno mešaju u srpske izbore.

“Kada to sve čujete i pitate se jesu li ti ljudi naučili neku lekciju i pre 220 godina i pre gotovo 190 godina? Jesu li išta naučili? Jesu ili došli saznanju da Srbin ne voli da robuje, da Srbin više od svega voli svoju slobodu i da Srbin neće da služi nikome, do svom rodu i svojim građanima”, kazao je Vučić.

Naveo je i da se Srbiji sve obećava, samo da kaže da “njena zemlja nije njena zemlja”.

“Danas se iz jedne susedne države čulo da, ukoliko neko napadne Kosovo, ne znam ko bi napadao Kosovo, Albanija to neće da dozvoli i biće na toj strani. Da sam ja bilo šta slično izgovorio, a posle takve jezive izjave, mogli ste da čujete samo glasno ćutanje. Zamislite da je neko od nas to rekao”, kazao je Vučić.

Naveo je da Srbija nema potrebu, niti će napadati bilo koga, već da joj je potrebna Evropa, “ali ne njeno licemerje”, kao i da će Srbija čuvati svoje odnose sa Evropom, ali da neće gaziti svoje odnose sa Rusijom, Kinom i bilo kim drugim.

Orden srpske zastave prvog stepena dobili su i nekadašnji ambasadori Kine i Španije u Srbiji, Čen Bo i Raul Bartolome Molina.

Orden srpske zastave drugog stepena pripao je nekadašnjim ambasadorima Palestine, Slovačke i Belorusije Mohamedu Nabhanu, Fedoru Rosohi i Valeriju Briljovu, kao i bivšem ministru pravde Crne Gore Marku Kovaču.

Ambasador Mađarske pri Savetu Evrope Hari Aleks Rus, počasni konzul Srbije u Slovačkoj Mojmir Vrlik, kao i posthumno počasni konzul Srbije u Severnoj Makedoniji Siljan Micevski, odlikovani su Ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su glumac i reditelj Nikola Pejaković, operska pevačica Vera Kovač Vitkai, doktorka Svetlana Vujović, princeza Katarina Karađorđević i posthumno košarkaški trener Dejan Milojević.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su Biljana Čekić, Dragan Radovanović, Zoran Radovanović, Dragana Vujić, Đuro Macut, Miodrag Grbić, a Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena Pavlina Radovanović, Nikola Kitanovski, Jasmina Janković, Goran Vukomanović i Aleksandra Kovač.

Sretenjski orden prvog stepena pripao je predsedniku Skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, igumaniji Pećke patrijaršije Haritini (Pantić), inostranom članu SANU Vladi Uroševiću, kao i akademicima Zoranu L. Kovačeviću, Beli Balintu, Ninoslavu Radovanoviću i Rajku Kuzmanoviću.

Isti orden pripao je i Letopisu Matice srpske, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača, OŠ “Dragojlo Dudić”, OŠ “Stepa Stepanović” Tekeriš, Muzeju grada Beograda, Politici, Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije, RTS Radio Beogradu i Košarkaškom savezu Srbije.

Sretenjski orden drugog stepena pripao je Narodnom pozorištu Republike Srpske, Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, episkopu niškom Arseniju (Glavčiću), mitropolitu Didimotiha, Orstijade i Suflija Grčke pravoslavne crkve Dmaskinu, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, Novostima, Insitutu za nuklearne nauke “Vinča”, Institutu za mentalno zdravlje, kao i galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Bogoslovija “Sveta tri Jeraha” u manastiru Krka odlikovana je sretenjskim ordenom trećeg stepena, kao i Aleksandar Đogo, Radomir Uljarević, Slavko Krstić, manastir Tumane, Filmske novosti, Narodna biblioteka “Jefimija” iz Trstenika, hor “Kolibri” i Škola za muzičke talente iz Ćuprije.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena posthumno su odlikovani pripadnici MUP-a Goran Radević i Tomislav Fatić.

Zlatnu medalju za hrabrost “Miloš Obilić” dobili su Miloš Stojanović, Stefan Stojanović, Davorka Čančarević, Marko Rodić, Robert Ostrogorac, kao i posthumno Spomenko Gostić i Oliver Zajić.

Povodom Dana državnosti Srbije uručene su i zlatne medalje za zasluge, kao i zlatne medalje za revnosnu sluđbu, za odbranu i bezbednost pripadnicima ministarstva unutrašnjih poslova, kao i pripadnicima ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Četrnaestogodišnja devojčica Pavlina Radovanović iz Orahovca na Kosovu i Metohiji, dobitnica Ordena Karađorđeve zvezde trećeg stepena, na prijemu je otpevala pesmu “Orahovcu, bašto rajska”, dok je o Sretenju govorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x