Uručeni ključevi stanova za vojnike i policajce u „Novom Nišu“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović svečano su dodelili ključeve stanova aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva Unutrašnjih poslova i Vojske Srbije u niškoj Ulici Stevana Sremca.

Stambene zgrade u koje će se useliti pripadnici MUP-a i Vojske Srbije izgradila je američka kompanija Klin ert kapital „Clean earth capital“ na prostoru nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji“.

Američka kompanija je 15 hektara zemljišta nekadašnje kasarne kupila 2011. godine, a jedna od njihovih obaveza iz ugovora bila je i da izgrade 21.000 kvadrat stanova za pripadnike Vojske Srbije. Četiri stambene zgrade za pripadnike Vojske za sada su jedini objekti koje je „Klin ert kapital“ završio u kompleksu kasarne koji je nazvan „Novi Niš“.

U stanove će se useliti 152 porodice koji su uglavom dvoiposobne i trosobne strukture, dok će se krajem juna dodeliti još 190 stanova iz državnog projekta stanogradnje za službe bezbednosti koje je pokrenuo Aleksandar Vučić 2017. godine, kazala je premijerka.

Iako je prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora bilo je najavljeno da će na tom prostoru u roku od pet godina biti izgrađen savremeni stambeno-poslovni kompleksa, premijerka se izvinila zbog kašnjenja završetka samog projekta i objasnila šta je ometalo planirane rokove.

 

„Taj projekat kasni iz dva razloga jer smo imali probleme na terenu jer smo morali da radimo razminiravanje terena i da obezbedimo punu sigurnost radnicima na gradilištu, ali i zbog pandemije Korona virusa. Nastavljamo da gradimo Niš i jug Srbije kao niko do sada, ulažemo vremena i pažnje, a mislim da i Vi to prepoznajete. Hvala pripadnicima odbrane na svemu što rade, kako rade i koliko čuvaju našu zemlju“, objašnjava Brnabić.

Prema njenim rečima, u ovakvim okolnosti, videlo se da je bila prava, pametna, vizionarska odluka, predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je još 2017. godine kad je bio predsednik Vlade odličio da ulaže više u našu odbranu, u naše službe bezbednosti.

 

„Danas nam to omugućava da čuvamo našu vojnu neutralnost i sami čuvamosvoju Srbiju. Imamo još mnogo zajedno da radimo kako bi Vi i Vaše porodice živele kako zaslužujete. Da podignemo standard, plate, dobar i kvalitetan krov nad glavom, ali i mladima u službama bezbednosti da mogu da stvaraju svoje porodice u budućnosti i da ostaju u mestima gde su rođeni. Nama je najpotrebnije da Vi ostanete ovde i da ste zadovoljni“.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović  istakao je da sa ponosom mogu da kažu da su naši vojnici vojno opremljeni, da imaju bolji standard i bolje plate, ali da će nastaviti da se trude da ti standardi rastu.

 

 

„Put izgradnje jake vojske nije nimalo lak, ali mi je drago da nas građani Srbije u Vama vide sve ono što i mi vidimo, a to je najčvršći temelj naše zemlje i drago mi je da pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane vide sebe potpuno na jedan drugačiji, dostojanstven način“, kaže Stefanović i dodaje da je gradonačenila Niša, Dragana Sotirovski najavila izgradnju vrtića pored ovih stanova što će ličiti na jedno urbano, novo niško naselje“, kazao je Ministar odbrane.

Među onima koji su danas dobili ključeve je i potpukovnik u penziji, Stevan Vrselj koji je kazao da se ovde skrasio sa suprugom i dva sina posle mnogo garnizona, dodajući da je ovo za njega veliki dan jer je dobio krov nad glavom.

 

„Velika je stvar što su nam omogućili da uđemo u zakup stana po povoljnijim uslovima jer je cena kvadrata koju mi otplaćujemo manja. Ističe da nije upoznat sa tačnom cenom kvadrata, ali da se cena svakako usklađuje sa prosekom plata u Srbiji, ali i da se računa umanjenje efektivnog staža, za svaku godinu po 0,5 odsto“.

 

Na teritoriji Srbije Ministarstvo gradi 7.000 stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a u Nišu 190.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x