Uskoro Mokranjčevi dani u Negotinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Dom kulture Stevan Mokranjac, Negotin
Podelite vest

 Tradicionalni festival  “Mokranjčevi dani”, 57. po redu, biće održan u Negotinu, od 9. do 15.septembra.

Festival će otvoriti Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture.

Za statuetu Stevan Mokranjac natpevavaće se horovi iz Zagreba, Ankare, Aleksinca, Beograda, Smederevske Palanke i Negotina.

U revijalnom delu nastupiće Novosadski kamerni hor, pobednik prošlogodišnjih Mokranjčevih dana, kao i Policijski orkestar MUP-a Republike Srpske.

Kako je programom predviđeno “Mokranjčeve dane” zatvoriće Hor RTS-a pod upravom Bojana Suđića koji  će u crkvi Svete Trojice  izvesti Mokranjčeva dela namenjena danima velikog posta.

Orgaizator festivala je Dom kulture “Stevan Mokranjac” iz Negotina.

U Mokranjčevom rodnom mestu, Negotinu, uspomena na proslavljenog sugrađanina čuva se na razne načine, a jedan je postojanje, održavanje i ukazivanje na značaj spomenika koji krase Negotin i grad Stevana Mokranjca.

U samom Negotinu, Mokranjcu u čast postavljena su dva spomenika, u kompleksu njegove rodne kuće, delo vajara Nebojše Mitrića, iz 1980. godine i u Gradskom parku, Spomen bista izrađena po konkursu 1939. godine, a postavljena 1953. rad skulptora Milovana Кrstića.

Pre nešto više od decenije, treći spomenik je otkriven u Mokranju, krajinskom selu, navedenom kao mesto porekla porodice Mokranjac.

Stevan Stojanović Mokranjac (1856-1914), rođeni Negotinac, bio je kompozitor, muzički pedagog i horovođa. Svojim delom ostavio je dubok trag u srpskoj kulturi.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x