Uskoro ponovo uspostavljanje saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović održao je na Mokroj Gori sastanak sa delegacijom Republike Srpske, na kome je formirana Komisija radi ponovnog uspostavljanja železničkog saobraćaja do Višegrada.

Momirović je tom prilikom istakao da je naš cilj da železnicu dodatno integrišemo sa Republikom Srpskom i za petnaest dana Mokru Goru ponovo povežemo sa Višegradom, čime ćemo dobiti jedinstvenost kako u saobraćajnom, tako i turističkom smislu.

U prethodnom periodu dosta je urađeno na tom planu, navodeći da je resorno ministarstvo investiralo približno deset miliona evra da bi se stvorili uslovi koji će Mokru Goru povezati sa Višegradom.

Ministar je istakao važnost svih auto-puteva, kao i brzih pruga koje se grade jer se upravo na taj način povezuje region.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić potvrdio je da je današnji sastanak jasan pokazatelj intenzivne saradnje, ali i velikog truda kako bi se unapredili zajednički potencijali.

Na osnovu zaključaka sa sastanka može se očekivati u što skorijem vremenskom periodu ponovno uspostavljanje saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada, ponovio je on.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i direktor „Srbija voz“ Ivan Bulajić, gradonačelnica Užica Jelena Raković-Radivojević, a sa strane delegacije Republike Srpske, pored ministra Ćorića, prisustvovao je i načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević.

Oni su postigli saglasnost o tome da je konačno uspostavljanje redovnog saobraćaj za Višegrad od velikog turističkog značaja za regije s obe strane granice i značajan projekat u okviru veza Srbije i Republike Srpske.

Železnička pruga Mokra Gora – Višegrad je pruga uzanog koloseka, dužine približno 25 kilometara. Prvobitna trasa pruge koja je povezivala Užice sa Višegradom svečano je otvorena 1925. godine. Međutim, 1974. godine je zbog njene nerentabilnosti doneta odluka o ukidanju, koje je obuhvatalo i uklanjanje šina i pragova.

Nakon obnove pruge na relaciji Mokra Gora – Višegrad, u avgustu 2010. godine je prva kompozicija saobraćala od Mokre Gore do Višegrada.

U periodu od 2012. do 2019. godine, vozovi su prema potrebi saobraćali na relaciji Mokra Gora – Višegrad.

Tokom 2020. godine voz „Nostalgija“ nije saobraćao na relaciji Mokra Gora – Višegrad, a u protekloj godini redovan saobraćaj voza „Nostalgija“ organizovan je na pruzi Mokra Gora – Šargan Vitasi, ali ne i do Višegrada.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x