Usvojen Nacrt plana reagovanja na povećan broj migranata u Srbiji za 2023. godinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: MUP Republike Srbije

Radna grupa Vlade Srbije za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova usvojila je Nacrt plana reagovanja na povećan broj migranata na teritoriji Srbije za 2023, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Taj plan je, kako se dodaje u saopštenju, veoma značajan u cilju obezbeđivanja odgovarajuće podrške migrantima na teritoriji Srbije, ali i očuvanja javnog reda i mira, zdravlja i bezbednosti građana.

Tim planom se obezbeđuje urgentna pomoć migrantima, zaštita licima koja podnesu zahtev za azil, posebno dece, kao i obezbeđivanje zaštite licima koja unjavaju uslove u skladu sa Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti.

Obezbeđuju se i uslovi za prihvat i zbrinjavanje migranata, uključujući obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Obezbeđuju se i uslovi za saradnju sa lokalnim zajednicama kako bi se održao nivo tolerancije prema migrantima, nadzor državne granice, suzbijanje krijumčarenja ljudi i iregularnih migracija, kao i obezbeđivanje asistiranog dobrovoljnog povratka u zemlje porekla, dodaje se u saopštenju.

Na sednici se razgovaralo i o trenutnoj situaciji sa migrantima u Srbiji, a komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević kazala je da je u 17 prihvatnih centara u zemlji trenutno smešteno 2.220 osoba.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić ocenio je da  Srbija odgovorno upravlja migrantskom krizom i da je važno da postoji  koordinacioni mehanizam koji će moći adekvatno da reaguje na povećan broj migranata.

Sednici su prisustvovali članovi radne grupe, predstavnici Komesarijata za izbeglice migracije, Crvenog krsta, Generalštaba Vojske Srbije, kao i ministarstava unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, za evropske integracije, zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x