Usvojena uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja turističkih vaučera

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Vlada Republike Srbije usvojila je danas Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu, kojom su odobreni dodatni turistički vaučeri u vrednosti od po 15.000 dinara, odnosno 10.000 dinara za one koji su već iskorističi vaučere od 5.000 dinara.

Pravo na vaučere, koji moraju da se iskoriste do 31. oktobra ove godine, imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti.

Primenom ove uredbe očekuje se značajan doprinos u intenziviranju korišćenja postojeće turističke ponude u Republici Srbiji, umanjenje deviznog odliva, ali i umanjenje štetnih posledica izazvanih epidemijom COVID-19.

Zainteresovani građani koji ispunjavaju uslove za dobijanje vaučera mogu preuzeti obrazac prijave na sajtu Ministarstva, popuniti i predati u Pošti. Građanima je potrebna i rezervacija iz ugostiteljskog objekta u kome žele da provedu odmor u trajanju od minimum pet noćenja.

LISTA UGOSTITELjA

Prijavu treba popunjavati čitko i obavezno je potpisati, dati na uvid ličnu kartu ili pasoš, uz potvrdu ugostitelja da je izvršena rezervacija smeštaja na ime.

Tokom 2022. godine već je izdato, a u znatnom delu i iskorišćeno 100.000 vaučera po 5.000 dinara, čime se  stimuliše boravak domaćih turista u zemlji i utiče na produženje prosečnog broja noćenja domaćih turista.

Imajući u vidu da se ova uredba donosi od 2015. godine, sasvim pouzdano se može reći da je do sada dala značajne rezultate u podsticanju domaćeg turizma, a s obzirom na to da je sektor turizma i ugostiteljstva najviše pogođen krizom izazvanom epidemijom koronavirusa, ovaj vid podsticanja dobio je dodatno na značaju pošto su veliki gubici donekle ublaženi turističkim prometom domaćih turista.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x