Uzgajivači svinja: Raste otkupna cena tovljenika, poskupeće meso u prodavnicama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Uzgajivači svinja u Srbji najavili su neminovno poskupljenje mesa u prodavnicama jer raste otkupna cena svinja, a ponuda na domaćem tržištu je sve manja jer se naglo zatvaraju farme svinja.

Vlasnik farme iz Žiče kod Kraljeva Zoran Milićević izjavio je da je cena tovnih svinja počela da raste i trenutno je oko 270 dinara po kilogramu, a da je dugo bila oko 180 dinara.

“Kada trgovci u prodavnicama potroše zalihe kupljenog mesa po 180-200 dinara po kilogramu moraće da podignu cene mesa u vitrinama jer je porasla i otkupna cena. Uvozno meso ne može da zameni domaće, sveže, već se koristi samo za preradu, a uvozi se u smrznutom stanju”, rekao je Milićević.

On je rekao da su trgovci mesecima imali najveću zaradu od svih učesnika u lancu proizvodje jer su kupovali po četiri puta nižoj ceni od one po kojoj su ga prodavali, a meso sa buta su prodavali za oko 800 dinara po kilogramu.

Dodao je da u Srbiji nema laboratorije koja može da utvrdi čime su hranjene svinje čije se meso uvozi u smrznutom stanju, pa je izvesno da je za njihovu ishranu korišćena i modifikovana soja koja je u Srbiji zabranjena.

Rast otkupnih cena tovljenika na domaćem tržištu, prema njegovim rečima, teško da može da zaustavi gašenje farmi jer su već napravljeni ozbiljni gubici u proizvodnji, a da bi se odgajila svinja treba najmanje sedam-osam meseci, pa nije moguće brzo povećati proizvodnju kada otkupna cena poraste toliko da može da nadomesti troškove proizvodnje.

On je rekao da je država potpuno zanemarila uzgajivače svnja tokom dve sušne godine kada je hrana drastično poskupela.

Farmeri su, kako je rekao, predlagali da se bar poveća subvencija po tovljeniku na domaće svinje u odnosu na uvozne, ali je Ministarstvo poljoprivrede ostalo nemo na te zahteve, pa ta stimulacija i dalje iznosi 1.000 dinara po tovljeniku, a 15.000 po krmači.

“Sada uvozno prase od 25 kilograma košta 130 evra, što je 15.200 dinara, a domaće prase te kilaže košta oko 10.000 dinara i to govori koliko su motivisani domaći proizvodjači da proizvode prasad”, rekao je Milićević.

Dodao je da zbog niske cene nije prodao dvadesetak tovljenika jer je čekao da cena poraste i oni su sada prešli kilažu za prvu kategoriju mesa i ne mogu da se prodaju po trenutno najvišoj ceni na tržištu, a u medjuvremenu su napravili trošak jer su morali da ih hrane, pa su te svinje “pojele same sebe”.

Cena tovljenika je samo oko Nove godine, kako je rekao, bila porasla na 300 dinara po kilogramu, ali to nije moglo da pokrije gubitke koji su stvarani mesecima pre toga.

“Nekada sam uzgajao 80 krmača, a sada imam 25. Svinje su se dugo prodavale u besecenje i farmeri ne mogu više da izdrže, pa je u okolini Kraljeva ugašeno dosta farmi”, rekao je Milićević.

Uzgajivač svinja iz Stapara kod Somobora Nenad Radin rekao je da je smanjio broj krmača sa 60 na 30 i razmišlja da li da još smanjuje.

“Tenutno imam 150 prasadi i ne znam da ću ih uskoro sve prodati, a da ne ostavljam ni jedno za tov. Gubici po tovljeniku su prethodnih godinu-dve dana bili od 3.000 do 7.000 dinara, a da se ne uračuna rad, potrošena struja, amortizacija mašina koje su korišćene za proizvodnju hrane, lečenje”, rekao je Radin.

Istakao je da bi minimalna cena tovljenika koja bi obezbedjivala rentabilnu proizvodnu trebalo da bude 300 dinara po kilogramu.

Republički zavod za statistiku saopštio je pre nekoliko dana da je broj svinja od 1. decembra 2021. godine do 1. decembra 2022. godine smanjen 6,9 odsto.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x