Užice zvanično Prestonica kulture Srbije za 2024. godinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Užice od sinoć, svečanom ceremonijom u okviru programa „Praznik svetlosti” na Trgu partizana, i zvanično postalo Prestonica kulture Srbije za 2024. godinu.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je tim povodom da kultura pripada svim njenim građanima podjednako, a da je projekat Prestonica kulture Srbije jedan od najvažnijih koraka u ispunjenju tog cilja.

Gojković je ocenila da je ovo veliki dan za Užice i Zlatiborski okrug, naročito ako se ima u vidu da su kultura i umetnost ovog dela naše zemlje prepoznatljivi širom sveta.

Foto: Vlada RS

Pred Užičanima je jedna više nego zanimljiva godina, ispunjena mnogobrojnim kvalitetnim kulturnim programima i sadržajima. Ne sumnjam da će taj grad uspeti da ispuni sva očekivanja i ispiše nove stranice u svojoj bogatoj istoriji, baš kao što je to učinio Čačak kao prva nacionalna prestonica kulture, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je Srbija danas značajno drugačija zemlja nego što je bila pre nešto više od jedne decenije, a da su promene nabolje vidljive u svim segmentima društvenog života i u kulturi. Ona je istakla da je takvom napretku u velikoj meri doprinela decentralizacija kulture, kao jedan od najvažnijih principa kulturne politike, zbog toga što kultura mora da pripada svima, jer je to njena priroda.

Srbija je oduvek imala značajne kulturne centre u unutrašnjosti, iz kojih su potekla neka od najvećih imena naše istorije i kulture.

Jedno od takvih je i Užice, koje je iznedrilo velike umetnike kao što su Milutin Uskoković, Maga Magazinović, Mihailo Milovanović, Ljubinka Dobrijević i Stiv Tešić. Uz to, ovde se odigravaju brojne manifestacije koje decenijama unazad imaju vidljivo mesto na kulturnoj mapi Srbije i Evrope, navela je ona.

Gojković je ukazala na to da su među njima i dešavanja u Drvengradu, koji je, zahvaljujući briljantnoj zamisli svog osnivača režisera Emira Kusturice, postao kultno mesto ljubitelja filma i muzike, na kome se susreću sva magija umetnosti i nepregledna lepota prirode.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da, kad god se govori o Užicu, mora se spomenuti jedinstveno kulturno nasleđe ovog kraja, u kome dominira Stari grad, srednjovekovno utvrđenje sa koga se grad najlepše vidi.

Foto: Vlada RS

Njegova istorija je ujedno istorija grada – rasli su i razvijali se zajedno, povremeno padali i podizali se još uspravniji, da bi danas, zahvaljujući zajedničkom delovanju lokalne samouprave i Vlade Srbije, Stari grad ponosno stajao nad Užicem kao najverniji svedok proteklog vremena i biser kulturne baštine, naglasila je ona.

Gojković je istakla ukazala na to da je Užice važan grad za srpsku istoriju i kulturu i da je zato dragoceno to što će posetioci imati priliku da uživaju u sadržajnom i autentičnom umetničkom programu.

Ona je najavila i da će Užice dobiti kulturni centar namenjen deci i Muzej keramike, čime će prvi put institucionalno biti prikazana grana umetnosti po kojoj je ovaj kraj nadaleko poznat.

Sigurna sam da će titula Prestonice kulture Srbije dati snažan podsticaj daljem razvoju kulture i umetnosti u čitavom ovom kraju, što i jeste jedan od glavnih ciljeva ovog projekta, poručila je Gojković.

Umetnički koncept ovogodišnjeg projekta Prestonica kulture Srbije razvijen je pod motom svetlosti, duboko utemeljenim u lokalnoj tradiciji, i činjenici da je Užice među prvima u Evropi imalo hidrocentralu, zasnovanu na principima Nikole Tesle.

Foto: Vlada RS

Programski sadržaji biće realizovani pod sloganom „Era kulture”, i to kroz četiri tematske oblasti, koje obuhvataju kulturno-istorijsko nasleđe i savremene umetničke prakse i perspektive u duhu Strategije razvoja kulture grada Užica („Lučonoše”, „Pla(e)menite baklje”, „Šarena svetla reflektora” i „Sajber era”).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x