Vajarska kolonija u poljima lavande

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pigmalion Tamnjanica
Podelite vest

Suvoplaninsko selo Tamnjanica, kod Bele Palanke, koje još nazivaju i Provansom juga Srbije, prethodne dve nedelje bilo je centar vajarske umetnosti Balkana.

Umetnička kolonija „Pigmalion“ održana je drugu godinu zaredom uprkos nestabilnoj epidemiološkoj situaciji.

Da distanca i umetnost mogu da funkcionišu dokazali su Jovana Tucović i Maja Obradović iz Srbije, Petar Ćujo i Petar Hranueli iz Hrvatske i Nikola Smilkov iz Severne Makedonije, koji su od 5. do 19. septembra stvarali u ovom živopisnom tamnjaničkom okruženju.

Foto: Pigmalion Tamnjanica

Nikola Smilkov vajar iz Severne Makedonije je bio učesnik i prve kolonije, a bilo je i onih koji su prvi put došli u Srbiju.

Poziv za učešće je probudio jaku želju, te ni testiranje i sva potrebna procedura koju smo morali proći nije pala teško nikome od nas. Svakako da smo stvarali na distanci i pod maskama, što je kod klesanja kamena, inače preko potreban rekvizit. Stvarali smo na otvorenom, u prelepom okruženju, a i vreme nas je poslužilo“, kaže Petar Ćujo magistar vajarstva iz Zagreba.

Selektor ovogodišnje kolonije je Petar Hranueli

Kolonija je zaista vrhunski organizovana. Naš domaćin Gorazd Ćuk sve sam finansira, a vajarska priča je skupa priča. Imati ih petoro pod krovom Kuće umetnika pune dve nedelje, je investicija koju svi umetnici prepoznaju, tim pre se više trude da kamen koji obrađuju na kraju dobije visoku vrednost“, kaže Hranueli.

Foto: Pigmalion Tamnjanica

Organizator međunarodne kolonije „Pigmalion“ je Gorazd Čuk iz Ljubljane, zaljubljenik u umetnost koji je posle mnogo slikarskih likovnih kolonija organizovanih u Sloveniji i Srbiji, odlučio da uprkos epidemiji korona virusa, okupi umetnike i održi kontinuitet kolonije u Tamnjanici.

Foto: Pigmalion Tamnjanica

Rad na otvorenom, mnogo znači umetnicima, a Tamnjanica je, zbog svojih pejzaža i polja aromatičnog bilja, nešto posebno. Za razliku od prethodne, ove godine ćemo uraditi samo tri kolonije. Već su prošle fotografska i vajarska i ostala je slikarska koju planiramo za oktobar“, kaže Gorazd Čuk, osnivač Udruženja „Pigmalion“ i vlasnik polja lavande i drugog bilja.

U završnici kolonije, skulpture, nastale u belom mermeru iz Prilepa, izložene su u poljima koja okružuju Kuću umetnika, gde će posetioci moći da uživaju u njima.

Foto: Pigmalion Tamnjanica

Krajem godine „Pigmalion“ će organizovati kolektivnu izložbu radova svih kolonija i foto i vajarske i slikarske.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x