Vakcina Džonson i Džonson u Sloveniji od sada samo uz potpis zbog smrti još jedne devojke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: www.gov.si printscreen video
Podelite vest

Slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar najavio je danas potpuno obustavljanje imunizacije vakcinom kompanije Džonson i Džonson u Sloveniji, nakon što je potvrdjen i drugi smrtni slučaj povezan sa primanjem te vakcine.

On je na konferenciji za medije rekao da će vlada predložiti da se vakcinacija tom vakcinom omogući samo na izričit zahtev i uz svojeručni potpis osobe. Nije isključio mogućnost da bi se zbog neželjenih posledica slično rešenje moglo doneti i za vakcinu kompanije Astrazeneka, prenosi Hina.

Uzrok smrti Ljubljančanke Katje (20), koja je umrla krajem septembra, nedvsmisleno je povezan s vakcinacijom protiv kovida-19 vektorskom vakcinom Džonson i Džonson, potvrdio je danas medicinski tim oformljen za istragu tog slučaja.

U slovenačkoj javnosti takva se odluka i očekivala s obzirom da se radilo o mladjoj osobi koja nije imala nikakve komorbiditete.

Mlada Slovenka umrla je u bolnici krajem septembra, manje od dve nedelje nakon vakcinacije, od posledica ugrušaka i krvarenja u mozgu. Utvrdjeno je i da je njeno lečenje bilo adekvatno, da su lekari učinili sve da je spasu, te da pre toga nije bilo naznaka da ne sme da se vakciniše.

Reč je o drugom potvrdjenom smrtnom slučaju kao direktnoj posledici stvaranja ugrušaka i krvarenja u mozgu nakon kojih je usledila smrt, pošto je sličan fatalni ishod komisija potvrdila kod mladje ženske osobe, supruge slovenačkog diplomate, u proleće ove godine. Ona je takodje umrla nakon vakcinacije Džonsonom i Džonsonom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x