Vakcinu protiv HPV virusa od juna primilo 23.000 dece

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay whitesession
Podelite vest

 Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), od juna do sada primilo je više od 23.000 dece, pokazuju podaci Instituta “Batut”.

Kako je prenela Radio-televizija Srbije (RTS) na svom sajtu, rak grlića materice godišnje u Srbiji odnese i do 700 života.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica, Jelena Mitrović kazala je za RTS da bi vakcina trebalo da se primi pre stupanja u seksualne odnose, jer tada pruža maksimalnu zaštitu.

“Važno je da prime vakcinu pre stupanja u seksualne odnose, ali to nije kontraindikacija. Ako su stupili u seksualne odnose, vakcina će ih štititi od nekog drugog tipa virusa, ali ne i onog sa kojim ste došli u kontakt”, navela je Mitrović.

Ona je dodala da devet tipova virusa od kojih štiti vakcina, izazivaju od 80 odsto do 90 odsto oboljenja. Oni izazivaju karcinom grlića materice, ali i karcinom penisa i analne regije.

Kako tvrdi, reč je o jednoj od najbezbednijih vakcina “ikada” što je, kako je navela, ocenila i Svetska zdravstvena organizacija.

Vakcina se u svetu daje se već 15 godina, a u Srbiji od 2017, mada široj populaciji nije poznata jer se nije davala o teretu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Vakcinu je prva počela da daje Australija, koja planira da do 2030. iskoreni karcinom grlića materice.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x