Vatrogasac-spasioc dobitnik specijalne plakete za najplemenitiji podvig godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP Srbije
Podelite vest

Vatrogascu-spasiocu Stefanu Čiči, heroju koji je aprila prošle godine rasplamsao vatru u srcima građana Srbije kada je iz požara koji je zahvatio višespratnicu na Novom Beogradu spasao jednogodišnju bebu, dobitnik je specijalne plakete za najplemenitiji podvig godine koju 59. put zaredom dodelјuju „Večernje novosti“ pojedincima i organizacijama koji su svojim herojskim, humanim i nesebičnim delima obeležili godinu za nama.

Ovaj vatrogasac-spasilac, pripadnik Sektora za vanredne situacije, četiri meseca kasnije, bio je i jedan od heroja koji su požrtvovano do poslednjeg atoma snage, 13 sati, gasili veliki požar u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu, a njegova fotografija ponovo je obišla Srbiju.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao ovoj svečanosti, naveo je da se Srbija kroz ovu tradicionalnu akciju „Večernjih novosti“, 59. put zaredom zahvalјuje lјudima koji čine naše društvo vrednim života, vrednim ponavlјanja.

„Mi živimo u vremenu i svetu sebičnosti, u kome je briga i muka onoga drugog potpuno nevažna, u kome je važno samo ono što mi osećamo, što imamo i možemo da imamo. I onda vidite sve ove lјude, koji ne razmišlјaju o tome da li će da žrtvuju svoj život, rizikuju svoje zdravlјe. Onda se osetite mnogo manjim, mnogo skromnijim i poželite da budete baš kao ovi lјudi. Takve primere 59. put zaredom Srbija može da vidi, kroz takve primere Srbija može 59. put da kaže da je vredna ponavlјanja dokle god traju i žive ovakvi lјudi“, istakao je ministar Vulin.

Foto: MUP Srbije

Ministar se zahvalio kompaniji „Večernje novosti“ na tome što održavaju ovu vatru, što ne zaboravlјaju u teškim vremenima da su lјudi ipak lјudi i da kada sve prođe ostanu samo dokazi čovečnosti i ničega drugog.

„Svaki podvig je podjednako veliki, podjednako važan i svaki podvig ovih lјudi je veći od njihovih mogućnosti, svako od njih je dao i više nego što je mogao da da. Možete da im budete samo zahvalni što postoje“, poručio je ministar policije.

Stefan Čiča, koji je tokom prošle godine učestvovao u više od 100 intervencija u kojima se istakao požrtvovanošću, hrabrošću i lјubavlјu prema vatrogasnom pozivu, kaže da nagrada koja mu je dodelјena pripada svim vatrogascima-spasiocima.

Foto: MUP Srbije

Istakao je da posao koji obavlјa zahteva timski rad i naglasio da će vatrogasci uvek biti tu, spremni da žrtvuju sopstvene živote da bi spasili druge.

Objasnio je da je plaketu za najplemenitiji podvig godine dobio za intervenciju u kojoj je iz požara, koji je zahvatio stambeni objekat, spasao jednogodišnju bebu i naglasio da su u njoj lјudi spaseni zahvalјujući timskom radu svih vatrogasaca koji su učestvovali u intervenciji.

Stefan Čiča zaposlen je u Sektoru za vanredne situacije od februara 2021. godine, a od 2014. do prošle godine bio je član Dobrovolјnog vatrogasnog društva „Matica“ Zemun.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x