VAŽNE biosigurnosne mere protiv širenja AKS

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Sceenshot Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Podelite vest

AFRIČKA KUGA svinja (AKS) je kontaginozna virusna bolest domaćih i divljih svinja. Za ovo oboljenje svinja ne postoji specifična terapija, niti imunoprofilaksa.

Tokom 2019. godine bolest je registrovana u preko 30 zemalja na tri kontinenta (Afrika, Azija, Evropa) a po prvi put je registrovana i u centralnoj Srbiji kod domaһih svinja. U održavanju i širenju epizootije AKS u Evropi divlje svinje imau značajnu ulogu, ali je uloga čoveka i socioekonomskih faktora daleko važnija.

Rizici i faktori koji su uticali na pojavu bolesti kod divljih svinja na našem terenu su: Konstantno socioekonomskih daleko pogoršanje epizootiološke situacije u Rumuniji migratorni putevi kretanja divljih svinja i kopnena granica prema Bugarskoj koja nekontrolisane svinja, velika populacija divljih svinja (neprekinuti niz šuma koje su idealno reme Bugarskoj, prirodni povećava mogućnost nekontrolisane migracije divljih svinja, velika populacija divljih svinja, velika svakodnevna migracija stanovništva iz Rumunije prema Srbiji i obriuto.

Od. početka 2020. godine do sada, bolest je dijagnostikovana u borskom, pirotskom i zaječarskom okrugu.

Sprovedene su sve mere prema rešenjima uprave za veterinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x