Večeras počinje Sterijino pozorje, otvara ga predstava ‘Bilo jednom u Novom Sadu’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Dunav Televizija printscreen
Podelite vest

Predstavom Novosadskog pozorišta “Bilo jednom u Novom Sadu” u režiji Andraša Urbana, večeras će u Srpskom narodnom pozorištu biti otvoreno 69. Sterijino pozorje.

Manifestacija se održava do 3. juna pod motom “(Post)apokaliptične svetlosti pozornica”, a u takmičarskom programu će biti izvedeno sedam predstava kao i tri u međunarodnom programu “Krugovi” po izboru selektorke ovogodišnjeg festivala, teatrološkinje i pozorišne kritičarke Ane Tasić.

Pozorje će svečanom besedom otvoriti glumac Goran Šušljik iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U takmičarskoj konkurenciji su i predstave “Kišni dan u Gurliču” u režiji Sebastijan Horvata i koprodukciji Prešernovog Gledališča iz Kranja i Mestnog Gledališča iz Ptuja u Sloveniji, kao i “Mali ratovi i kabine Zare” u režiji Ivice Buljana i koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i Sterijinog pozorja.

U konkurenciji su i “Režim isceljenja” u režiji Bojana Đorđeva i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina, zatim “Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878” u režiji Anđelke Nikolić i koprodukciji Narodnog pozorišta iz Subotice i Seoskog kulturnog centra Markovac.

U takmičarskoj konkurenciji su i “Brod za lutke” u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Narodnog pozorišta iz Bitolja u Severnoj Makedoniji, kao i “Očevi i oci” u režiji Veljka Mićunovića i produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

U okviru pratećeg programa “Krugovi” publka će videti predstavu “Moji tužni monstrumi” koju je režirao Vito Taufer u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, “Crvenu vodu” u režiji Ivice Buljana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, te autorski projekat Selme Spahić “Ljubičasto”, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Po rečima selektorke Ane Tasić, predstave su tematski međusobno bliske u pogledu dramatičnih, trilerskih, epskih i tragikomičnih odsjaja ličnih i političkih razdora u savremenoj istoriji eks-jugoslovenskog prostora.

Ove godine će prvi put u okviru Sterijinog pozorja biti održan i prateći program “Filmski krugovi”, a selektor dokumentarnih filmova sa prostora bivše Jugoslavije je novinar i filmski stvaralac Aleksandar Reljić.

Projekcije će biti održane u novosadskom bioskopu “Arena” od 17 sati, počev od ponedeljka 27. maja, a pred gledaocima će biti revija šest dokumentarnih filmova: Ivan Ramljak, El Shatt – nacrt za utopiju; Želimir Žilnik, Jedna žena, jedan vek; Mila Turajlić, Dosije Labudović: Cine-Guerrillas; Srđan Kovačević, Tvornice radnicima; Nataša Urban, Pomračenje; Tea Lukač, Koreni.

Reljić je rekao da su ti dokumentarni filmovi posvećeni jugoslovenskom nasleđu i propitivanju jugoslovenskog identiteta.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x