Veselinović: Omogućiti ženama da iskoriste zamrznute embrione

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen RTS 2
Podelite vest

 Narodni poslanik grupe “Ujedinjeni” Janko Veselinović zatražio je danas da izvršna vlast pomogne ženama koje imaju zamrznute embrione svojih pokojnih muževa, da se “ostvare kao majke”.

Veselinović je na konferenciji za novinare istakao da su svi čuli za slučaj Tijane Prizrenac koja je bila hrabra da progovori da vodi bitku sa državom da joj odobri korišćenje zamrznutog embriona koji je stvorila sa svojim pokojnim suprugom, i istakao da postoji još pet žena u istom položaju.

Veselinović smatra da je Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji osnov da ove žene ostvare svoja prava, ali da ga izvršna vlast rigidno tumači tvrdeći da muž nije potpisao saglasnost za korišćenje embriona.

“Predlažem da se problem reši kroz primenu ovog zakona kojim bi se omogućilo ženama da postanu majke iako su im muževi preminuli, i molim one koji su dobili dete uz pomoć ovog zakona da sa svoje visoke pozicije pomognu. Druga mogućnost da se kroz autentično tumačenje zakona obezbedi da se on primeni u korist žena, i kao treće, ja se obavezujem da ću podneti izmene zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u kojima će biti jasno da žene koje imaju sačuvane embrione mogu da postanu majke”, rekao je poslanik.

Veselinović je naveo da će čekati do Nove godine, da će poslati dopise Ministarstvu zdravlja i Predsednici Vlade, a da će ukoliko odgovor izostane, predložiti autentično tumečenje i izmene zakona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x