Vesić: Biće urađena kompletna rekonstrukcija pruge Vrbas-Sombor

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo građevinarstva
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da biti urađena kompletna rekonstrukcija pruge Vrbas – Sombor, kojom će vozovi ubuduće saobraćati 120 kilometara na sat.

Vesić je posle razgovora sa rukovodstvom opštine Vrbas rekao da je pruga Vrbas – Sombor u veoma lošem stanju i da na njoj trenutno nema putničkog saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je istakao da je doneta odluka i da će vrlo brzo biti raspisan tender za projektovanje, a plan je da bude urađena potpuno nova pruga, gornji i donji stroj, kao i elektrifikacija.

Vrednost projekta će biti, prema njegovim rečima, oko 80 miliona evra, ali će vozovi tom prugom voziti 120 kilometara na sat i ukazao da je to jako važno zbog industrijskih objekata između Кule i Sombora, ali i zbog građana koji će moći da koriste još komfornije i bolje železnicu.

Vesić je kazao da bi do sredine godine trebalo da bude potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice Sombor –  Кula – Vrbas – Srbobran – Bečej – Novi Bečej – Кikinda, u dužini od 185 kilometara.

Ta brza saobraćajnica će, kako je precizirao, biti građena u četiri etape, odnosno istovremeno će radovi krenuti sa Bačkog brega, sa Nakova i od autoputa prema Srbobranu i Vrbasu, odnosno Кuli.

Vesić je istakao da se nada, da ako bude dobra organizacija, i sve u vezi sa eksproprijacijom i onim što će se dešavati na samoj trasi, mogu na proleće sledeće godine da se otvore radovi na teritoriji Vrbasa i da se radi prema Кuli.

Dodao je da je predviđena izgradnja dve petlje, što suštinski znači obilaznicu oko Vrbasa, gde je opština predvidela industrijsku zonu.

“To će mnogo značiti za dovođenje investitora, ali i po pitanju rasterećenja saobraćaja u opštini, jer tada teretni tranzitni saobraćaj neće ići kroz centar opštine”, rekao je ministar.

Podsetio je i da nekoliko važnih infrastrukturnih projekata obuhvataju i Vrbas, poput projekta izgradnje brze pruge Novi Sad – Subotica, koja će biti završena do 2025. godine.

Vesić je naglasio da će 2025. saobraćati brzi voz između Beograda, Novog Sada, Subotice i dalje do Budimpešte, kao i čitav niz drugih vozova koji će stajati i u drugim stanicama, pa će građani moći mnogo komfornije da koriste železnički prevoz.

Dodao je i da će na molbu rukovodstva opštine, Ministarstvo pomoći u izgradnji kanalizacije u nekoliko mesta u Vrbasu kroz projekat “Čista Srbija”. Naveo je i da se kroz ovaj projekat u Vojvodini, u drugoj i trećoj fazi, radi u dosta gradova i opština, u Somboru, Subotici, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Inđiji, Sremskoj Mitrovici i Adi.

Vesić je rekao i da će se pomoći opštini da realizuju projekte koji su već pripremljeni i za koje postoji građevinska dozvola, a tiču se vodosnabdevanja.

Potvrdio je i da je Ministsrstvo preuzelo obavezu da preko “Puteva Srbije” uradi tranzitni put u Ulici Danila Bojovića u Vrbasu, u dužini od pet kilometara.

“Putevi Vrbas – Bačko dobro polje i Vrbas – Zmajevo biće uneti u planove za rad, i shodno mogućnostima biće planirani za ovu ili narednu godinu”, rekao je Vesić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x