Vesić: Sledeće nedelje tender za 20 ‘zelenih pumpi’ za električne automobile

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će Srbija sledeće nedelje raspisati tender za izgradnju 20 “zelenih pumpi” za električne automobile na postojećim autoputevima.

Vesić je za televiziju Prva rekao da će te pumpe sa električnim punjačima biti izgrađene na postojećim odmorištima.

“Deo će ostati za parkiranje automobila, samo će biti uređen, a deo će biti pretvoren u mogućnost, biće dozvoljeno onome ko pobedi na tenderu, da postavi najmanje 10 brzih elektro-punjača. Imaće mogućnost da napravi pravu ‘zelenu pumpu’, koja će imati svoj restoran, kafić, prodavnicu”, rekao je Vesić.

On je naveo da trenutno na autoputevima postoji osam električnih punjača i dodao da se trenutno rekonstruiše 26 naplatnih rampi, gde će na većim biti postavljeni ti punjači.

“Sa ovih 20 mesta, imaćemo novih 200 punjača na autoputevima i mi ćemo kao zemlja biti opremljeniji elektro-punjačima od mnogih zemalja EU”, kazao je Vesić.

Ministar je dodao i da u nedavno usvojenim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji stoji da svi koji imaju regularne pumpe, moraju na određeni broj mesta za točenje goriva da imaju i elektro-punjač.

“Tako da neće biti pumpe na autoputu bez dva ili tri punjača”, rekao je Vesić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x