Vesić u Briselu razgovarao sa Varhejijem, najavio grant za izgradnju brze pruge Beograd-Niš

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: pustiinspiracijudatevozi.rs printscreen
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Goran Vesić razgovarao je u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem a posle sastanka je najavio da će u narednom periodu biti potpisan “najveći grant do sada koji je Srbija dobila od Evropske unije, u iznosu od 600 miliona evra za izgradnju brze pruge Beograd – Niš”.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva građevinarstva, Vesić je sa evropskim zvaničnicima u Briselu, razgovarao i o drugim grantovima i projektima, uz dogovor da se u Beogradu formira zajednička komisija koja će pratiti sve projekte u Srbiji u čijem finansiranju učestvuje EU, kako bi se oni ubrzali i brže rešavali problemi na terenu.

Ministar Vesić je, navodi se, izneo predlog, koji je po njegovim rečima dobro primljen, a tiče se zajedničkog projekta EU i Srbije za rekonstrukciju 588 kilometara regionalnih pruga i ukazao na značaj obnove “manjih” regionalnih pravaca.

“Dve pruge koje spajaju Srbiju i Rumuniju, jedna od Beograda prema Pančevu i Vršac, i druga od Beograda ka Zrenjaninu i Kikindi, prema Rumuniji. Zatim Vrbas – Sombor, kao i pruga koja vodi prema Bosutu na granici sa Bosnom i Hercegovinom, i od Kraljeva prema Kosovu i Metohiji”, rekao je Vesić a prenosi se u saopštenju.

Kada je reč o usklađivanju zakonodavstva Srbije sa propisima EU po pitanju transporta, ministar je izjavio da će Srbija uskoro usvojiti šest zakona, nakon čega će biti potpuno usklađena sa Unijom i više neće imati nijedan propis koji će biti drugačiji.

“Moći ćemo bez problema da otvorimo i zatvorimo poglavlja 14 i 21, koja se tiču transporta. Na obostrano zadovoljstvo, mislim da imamo dobar napredak i da možemo da očekujemo nove zajedničke projekte”, istakao je ministar.

Ministar Vesić razgovarao je danas i sa evropskom komesarkom za transport Adinom Jaonom Valeanom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x