Vesli Klark za VOA: Napad na severu Kosova treba da zabrine EU i NATO

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen VOA
Podelite vest

Američki general u penziji Vesli Klark izjavio je da napad počinjen na severu Kosova, kod sela Banjska, predstavlja pravi problem za stabilnost Balkana i da bi Evropska unija i NATO trebalo da budu zabrinuti.

“Uznemirava činjenica da se posle incidenta ispostavilo da je u srpskom manastiru bila uskladištena velika količina oružja. Takvih slučajeva je bilo i tokom naših ranijih iskustava na Balkanu devedesetih godina, kada su pojedini manastiri bili uporišta srpskog nacionalizma. Nadam se da će KFOR insistirati da sve to bude provereno – jer za tako nečim nema mesta u trenucima nastojanja da se obezbedi sporazum o autonomiji za kosovske građane srpske nacionalnosti”, navodi Klark za Glas Amerike (VOA).

On je rekao da je “oružje verovatno došlo iz Srbije, kao i da se verovatno radi o akciji koju su koordinirali ili bar prećutno odobrili srpski specijalci”.

Klark je ocenio da za tvrdnje o represiji nema realnih pokazatelja, kao i da je jasno da u to područje stiže novac iz Beograda kao da se radi o posebnoj državi, što je netačno. “Sever Kosova je deo Kosova. I trebalo bi da bude integrisano potpuno u kosovski sistem. U tome je istinski problem”, rekao je.

Povodom tvrdnji kosovskih vlasti da je jedan od napadača Milan Radoičić, aktuelni potpredsednik najveće i najuticajnije stranke kosovskih Srba na Kosovu koja ima bliske veze sa vladajućom Srpskom naprednom strankom, Klark je rekao da se to može tumačiti kao dodatni dokaz saučesništva srpskih vlasti – što ugrožava postizanje sporazuma o autonomiji srpske zajednice za čiju primenu se zalažu SAD i Evropska unija.

Prema njegovim rečima, pojedinci koji su sa srpske strane učestvovali u svemu tome treba da budu izvedeni pred lice pravde i to u skladu sa pravilima koje propisuje kosovsko zakonodavstvo.

“Potrebno je da NATO učvrsti svoje sposobnosti i bude efikasan na teritoriji čitavog Kosova. Ukoliko su, na primer, nekog pojedinca sankcionisale SAD ili Evropska unija – kako je moguće da bude lider političke partije na Kosovu?! Ko to dozvoljava? Na primer, gospodin Tači koji je optužen za ratne zločine, još je u haškom pritvoru. Potrebno je da postoji mera razumevanja obe strane za vladavinu prava na Kosovu”, dodao je.

Na pitanje kakva se poruka šalje proglašenjem dana žalosti u Srbiji,  Klark je rekao da je “neopravdano kada se to podigne na nivo državne politike – jer su ti ljudi bili odmetnici”.

“Sve ovo je prava šteta za dijalog. U njemu treba da učestvuju razumni državnici koji će se založiti da ovakve stvari treba da prestanu. Vreme je da se nezavisnost Kosova prizna, da se krene napred i uspostavi mir u regionu”, naveo je Klark, dodajući da nije verovatno da će se to i desiti.

On je ocenio da je snaga međuetničke mržnje, čije nasleđe traje duže od jednog veka, toliko moćna da misli da je potrebno da se nacije Evrope i SAD udruženim snagama bave time.

Vesli Klark je takođe ocenio da je pre deset ili pet godina izgledalo da Srbija napreduje u težnji da postane član evroatlantske zajednice, ali da sada deluje da je to stalo. “Srbija ne napreduje”, rekao je Klark za VOA.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x