Uspešno je deaktivirana i izmeštena iz grada avionska bomba

Bomba je van grada! Stanovnici naselja u Nišu mogu da se vrate kućama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: PU Niš
Podelite vest

“Stanovnici naselja Stevan Sinđelić mogu da se vrate kućama”, rekao je za Niške Vesti Nenad Stanković, član Gradskog veća za vanredne situacije.

Na deaktiviranju bombe radio je jedan pripadnik odeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata sektora za vanredne situacije, pošto je svetska praksa da što manje ljudi bude u samoj blizini neeksplodiranog ubojnog sredstva.

Reč je o MK bombi kalibra 2.000 libri, težine 1.000 kilograma, sa 430 kilograma eksplozivnog punjenja. Po nekim podacima ona je lansirana 27. maja 1999. godine. Ušla je u zemlju pod velikom kinetičkom energijom i brzinom. Nalazila se na metar i po dubine. Pretpostavka je da je gađana kasarna Knjaz Mihajlo u neposrednoj blizini Naučno-tehnološkog parka. 

Foto: PU NišAvio bomba je nakon deaktiviranja, transportovana na bezbednu lokaciju gde će biti uništena. Kako nezvanično saznaju NIške Vesti u pitanju je kamenolom.

“Biće uništena uz pomoć eksploziva. Najpre će biti položena u rupu i obezbeđena da bi detonacija bila što manja. Sporogorećim štapinom se aktivira i uništi”, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

On je rekao da je u akciji uklanja bombe učestvovalo 144 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i brojni pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, komunalne policije, Hitne pomoći, Doma zdravlja.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x