Vidovdanski protest: Odstraniti Vučića iz kosovske politike jedini spas za južnu pokrajinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: ei, Tamara Milenković Kerković
Podelite vest

 “Odstranjivanje predsednika države Aleksandra Vučića iz kosmetske politike osnovni je uslov odbrane i spasavanja naše južne pokrajine”, poručeno je sinoć ispred zgrade Predsedništva Srbije gde je završen “Vidovdanski protest – dosta s terorom nad Srbima na Kosmetu”, započet kod Crkve Svetog Marka.

“Decenijski poraz ove politike potiče od uzurpacije odgovarajućih državnih funkcija od strane predsednika republike Vučića”, rekao je, navodeći zahteve, profesor Beogradskog univerziteta Slobodan Samadžić, predstavnik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, organizatora protesta.

Među zahtevima je poziv državnim ogranima da hitno preduzmu mere na zaštiti srpskog naroda na Kosovu, održavanje izbora u opštinama na Kosovu gde su Srbi većina i to po zakonima Srbije, poništavanje Briselskih sporazuma.

Prostor ispred Ckrve Svetog Marka, odakle je krenula šetnja do zgrade Predsedništva, ispunili su okupljeni noseći brojne srpske zastave i transparente “Stop teroru nad Srbima na Kosmetu”, “Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu”, “Zvečan je večan”, “Vučiću odlazi”, “Vanredni izbori na svim nivoima”, “Moli se Bogu i drži se Rusije”. Jedan od prisutnih je držao veliki drveni krst.

Skup se tehnički podržali Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici.

U obraćanju ispred crkve, govorenici su optužili Vučića da vodi “izdajničku politiku”, što su okupljeni ispratili skandiranjem “izdaja” i “Vučiću odlazi” , pročitana su imena Srba uhapšenih na Kosovu.

Profesor beogradskog univerziteta Časlav Koprivica je kazao da Vučić i NATO pozivaju na “okupacioni mir”, te da “žele da Kosovo i Metohiju predaju velikoj Albaniji”.

“Ovde nas je okupila zebnja da će para – država i NATO zbrisati naše postojanje na Kosovu i Metohiji”, rekao je Koprivica, nazivajući vlast u Beogradu “kukavičkom” i da prisustujemo “koaliciji Kurti – Hil – Vučić”.

Profesorka iz Kosovska Mitrovice Mitra Reljić je naglasila da je “Briselski sporazum porazna nagodba čiji su rezultati vidljivi”.

Predstavnik Srpske omladine za Kosovo i Metohiju Stefan Đorđević je rekao da je “pravi predsednik Srbije američki ambasador Kristifer Hil čiji je sluga Vučič” i da vlast u Beogradu “radi protiv srpskog interesa”.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović ocenio da je delu “gola predaja i izdaja” Kosova.

“Love Srbe kao zečeve na teritoriji gde, pre dolaska na vlast Vučića, nisu smeli ni nos da promole”, reko je Vukadinović, navodeći da je Vučić istovremeno oslobodio tri kosovska policajca mada ih je prethodno nazvao teroristima.

Samardžić je, kao poslednji govornik pred šetnju, optužio vlast u Beogradu da “asistira Prištini u teroru nad Srbima”, navodeći da ona ima “svog zaštitnika a to je Zapad”.

“Njih na Zapadu interesuje samo ko će predati Kosovo i Metohiju i našli su čoveka koji to namerava”, rekao je Samardžić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x