„Ono si što pokazuješ svojim učinkom“

VIOLINOM KROZ SNOVE – Ljubica je profesorka koja „stvara mlade virtuoze“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ljubica Simonović Veličković, Foto: privatna arhiva
Podelite vest

Ljubica Simonović Veličković je violinistkinja koja već dvadeset sedam godina radi u Muzičkoj školi u Nišu, a violinom se bavi od ranog detinjstva.

Iako je od svoje četvrte godine pokazivala sklonosti ka muzici i crtanju, od sedme godine počinje da uči violinu, pa joj to postaje jedino zanimanje i velika ljubav.

Ova talentovana Nišlijka se svakodnevno trudi da svoje veliko znanje prenese mlađim pokolenjima i veoma je zadovoljna što to radi u svom gradu, za svoje ljude.
Foto: Ljubica Simonović Veličković/ privatna arhiva

„Srećna sam što svom gradu, radeći sa ovim decom, mogu da pružim nešto“, kaže Ljubica za Niške Vesti

U klasi ima četrnaestoro dece, a svako od njih osvojilo je brojne nagrade, što je dokaz da Ljubica svoj posao radi perfektno.

Ona ističe da sve radi s ljubavlju, predano i posvećeno.

„Pomažem učenicima u svakom segmentu, trudim se da ih dodatno motivišem. Često ne radimo samo dva časa nedeljno kao što je propisano, već to bude I svakodnevno, ukoliko je potrebno ili to zahtevaju pripreme za neko takmičenje ili koncert.“

Ljubica Simonović Veličković, Foto: privatna arhiva

Roditelji njenih učenika su prezadovoljni njome i imaju samo reči hvale. Iako Ljubica ne voli da hvali samu sebe, kaže da su dela čoveka najbolji pokazatelj kakav je sam čovek – „Ono si što pokazuješ svojim učinkom“.

Rad sa malom decom je najviše ispunjava. Iako je starosna granica za upis u Muzičku školu do devet godina, Ljubica smatra da je bolje početi mnogo ranije. Naglašava da mlađe dete može da se rangira za neko ozbiljnije takmičenje, a kada se upiše sa osam godina to je mnogo teže, potrebno je mnogo više truda, jer je mnogo toga „propustilo“.

Njena učenica Danka Veljković, koja je nedavno osvojila laureat svih violina na međunarodnom takmičenju, počela je sa učenjem violine sa pet godina, a sada sa deset godina već svira Vivaldijevo „Leto“, koje je, kako Ljubica ističe, preozbiljna kompozicija.

Na tom takmičenju učestvovalo je čak jedanaest Ljubičinih učenika, a većina njih se kući vratilo sa nekom nagradom.

Ljubica je veoma ponosna na sve njih, pa je došla na ideju da ih predstavi gradu, kako bi ih čula i publika van okvira škole. Iako Muzička škola stalno organizuje koncerte zatvorenog tipa, ovoga puta 12. januara odigraće se koncert otvorenog tipa pod sloganom „Violinom kroz snove“.

Foto: Ljubica Simonović Veličković/ privatna arhiva

 „Gledam učenike kako rastu uz violinu, kako je doživljavaju, uče i sanjaju, pa sam tako osmislila da ovaj koncert pošalje jednu lepu poruku“, kaže Ljubica.

Foto: Ljubica Simonović Veličković/ privatna arhiva
Ljubica Simonović Veličković, Foto: privatna arhiva

Tu će se predstaviti svi najtalentovaniji učenici u klasi Ljubice Simonović Veličković.

Ovom prilikom, Ljubica je za Niške Vesti ekskluzivno najavila i 49. Niške muzičke svečanosti u 2024. godini pod okriljem NKC, gde se promovišu mladi talenti, a u okviru kojih će mali virtuoz na violini, Danka Veljković, imati solistički koncert.

Pored toga što je posvećena profesorka violine, prati svoje učenike na takmičenjima, „gura“ njihove nastupe na raznim koncertima, Ljubica već dvadeset pet godina svira sa poznatom grupom Kerber kada su u pitanju „un club“ varijante. Tada sviraju kvartet, a ona je prva violina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x