Virus afričke kuge svinja još prisutan u niškom i pirotskom kraju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Saša Đorđević

Poslednje tri godine virus afričke kuge stalno je prisutan kod divljih svinja na području Pirotskog okruga tako da je na tom području epizootološka situacija nepovoljna, a na području Nišavskog okruga epizootološka situacija je kompleksna, ali nešto povoljnija pošto je virus afričke kuge sporadično priustan kod divljih svinja u poslednjih godinu dana, izjavio je za agenciju Beta rukovodilac niškog Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge svinja Miroljub Marković.

Prema njegovim rečima, na području Pčinjskog okruga otkrivena je samo jedna dvilja svinja obolela od afričke kuge, dok na području Jablaničkog i Topličkog okruga bolest nije prisutna.

„Na području pet pomenutih okruga poslednji slučaj oboljevanja domaćih svinja od afričke kuge imali smo početkom decembrau opštini Aleksinac, a pre toga, sredinom novembra u Svrljigu“, izjavio je Marković.

On je kazao da se sva lovišta na području Pirotskog okruga smatraju zaraženim zbog endemskog prisustva virusa, a na području Nišavskog okruga zaraženim se smatraju lovišta „Svrljig“, „Bukovik“ „Šumatovac“ i „Nišava“.

„Lov na svu divljač na zaraženim lovištima bio je zabranjen 60 dana, a nakon toga je razmatrana epizootološka situacija i ukoliko je bila nepovoljna, zabrana je produžavana na još 30 dana, ali samo za lov na divlje svinje. Svi ti rokovi su prošli i lov je dozvoljen uz primenu spropisanih mera“, objasnio je Marković.

On je istakao da se epizootološka situacija na jugu Srbije drži pod kontrolom zahvaljujući upravo brojnim preduzetim merama i dobroj saradnji veterinarske inspekcije i veterinarskih službi sa lovačkih udruženjima, policijom i predstavnicima opština.

„Redovni lov je pod nadzorom i sve životinje koje se ulove se pregledavaju u posebnim prostorijama, a uzorci tkiva se šalju na pregled u niški Veterinarski institut“, kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, lovci su aktivno uključeni u suzbijanje širenja bolesti jer nadziru lovišta i uklanjaju leševe divljih svinja na koje naidju.

„Posebno se vodi računa da nema krivolova i da lovci vode računa o higijeni sa povratka sa lovišta. Higijena je takodje izuzetno važna na gazdinstvima na kojima se čuvaju domaće svinje“, naglasio je Marković.

On je kazao da vlasnici svinja obavezno moraju da obaveste vetarinara ukoliko se neka životinja razboli ili ugine, a ukoliko se utvrdi da je uginuće zbog afričke kuge, sve životinje na domaćinstvu se eutanaziraju, uz naknadu štete vlasniku.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x