Više od 80 odsto studenata Univerziteta u Beogradu smatra da postoji korupcija na fakultetu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Da korupcija na fakultetima postoji smatra 85,8 odsto anketiranih studenata Univerziteta u Beogradu, 12,8 odsto se izjasnilo da je korupcija ekstremno izražena, a 14,2 odsto da nema korupcije, pokazuju rezultati istraživanja Agencije za sprečavanje korupcije.

U anonimnoj onlajn anketi o stanju korupcije na Univerzitetu u Beogradu, sprovedenoj oktobra 2021. godine, učestvovalo je 1.052 studenata svih godina studija na šest fakulteta (Pravni, Filozofski, Fakultet političkih nauka, Medicinski, Fakultet organizacionih nauka i Matematički fakultet).

Da korupcije na fakultetu na kojem studiraju nema, ili je prisutna u manjoj meri, smatra blizu jedne polovine anketiranih studenata.

Samo oko tri odsto učesnika u anketi se izjasnilo da korupcija na Univerzitetu u Beogradu uopšte nema, dok 63 odsto smatra da je korupcija rasprostranjena i veoma izražena, a da je ekstremno izražena ocenilo je 20 odsto anketiranih.

Na pitanje da li im je neko predlagao da posreduju u davanju mita radi polaganja ispita, sticanja diplome ili ostvarenja neke druge pogodnosti u vezi sa studiranjem, oko 80 odsto studenata se izjasnilo da nije imalo takvo iskustvo, dok je nešto više od 14 odsto anketiranih dalo potvrdan odgovor.

Od ukupnog broja anketiranih, 69 ispitanika je odgovorilo da im je tokom studija neko od zaposlenih na fakultetu (nastavno ili nenastavno osoblje) tražio mito.

Na pitanje koja vrsta mita je od njih zahtevana 75 odsto je navelo da im je tražen novac, nešto više od 13 odsto da im je tražen poklon, a skoro 12 odsto da je tražena usluga.

Kako se navodi u rezultatima istraživanja, na pitanje koja vrsta mita je od njih tražena, prema rečima anketiranih studenata traženi su “piće, bombonjere, kafa, olovka, karte za koncert Bajage, parfem”, a bilo je i “nepristojnih ponuda” i nudjenja “pića sa profesorom”.

Medju anketiranim studentima jedan odsto je odgovorilo da su nudili mito zaposlenima na fakultetu radi ostvarivanja nekih pogodnosti u vezi sa studiranjem, a njih šestoro navelo je da je kao mito ponudilo novac.

Nešto više od tri četvrtine anketiranih se izjasnilo da nema saznanja o tome da li se na njihovom fakultetu može kupiti diploma.

Koruptivno ponašanje na fakultetu ili Univerzitetu nije prijavljivalo 96 odsto anketiranih, a njih devet (0,8 odsto) je prijavilo korupciju. Na pitanje kakav je ishod prijave data su 43 odgovora, medju kojima je 50 odsto onih koji su potvrdili da ne znaju kakav je ishod postupka, 18,6 odsto je kazalo da postupak nije pokrenut, a nešto više od dva odsto, odnosno jedan ispitanik, da je postupak okončan.

Medju “uzbunjivačima”, odnosno onima koji su prijavili korupciju na svom fakultetu ili Univerzitetu, 16,3 odsto se izjasnilo da je trpelo posledice takve odluke. Oni su, kako je objaviljeno u rezultatima istraživanja, imali probleme prilikom polaganja ispita posle prijave korpicije, doživljavali su psihičko maltetiranje i pretnje.

Više od 50 odsto učesnika u anketi se izjasnilo da bi prijavilo korupciju na svom fakultetu ukoliko bi imali o tome saznanje. Većina ispitanika se izjasnila da bi korupciju prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije, zatim fakultetu i Univerzitetu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x