Visoki zvaničnik EU: Očekuje se da Vučić i Kurti prihvate evropski predlog

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/European Council/Olivier Matthys
Podelite vest

Očekuje se da čelnici Beograda i Prištine prihvate evropski predlog za sveobuhvatno sređivanje njihovih odnosa, a deo toga je i primena sporazuma o Zajednici srpskih opština, rekao je novinarima u Briselu visoki zvaničnik EU upućen u pripreme za novu rundu dijaloga u ponedeljak u Briselu.

O samom sadržaju predloga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom i posrednikom EU Miroslavom Lajčakom neće raspravljati, već će biti govora o primeni “evropskog, nemačko-francuskog predloga”, objasnio je taj zvaničnik.

Sadržaj predloga je utvrđen u aneksu i EU bi preko mehanizma za nadzor kontrolisala primenu u roku od nekoliko meseci, a cilj je da se postigne “sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa” Beograda i Prištine, predočio je visoki zvaničnik Unije.

On je naveo da je reč o osnovnom, prilično sveobuhvatnom sporazumu koji u mnogogome ima elemente “sveukupnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane”.

Novinari od ovog zvaničnika nisu dobili jasan odgovor da li EU smatra da će taj konačni sporazum o uređivanju odnosa Beograda i Prištine, u koji treba da bude ugrađena ZSO, biti i neka vrsta priznavanja samostojnosti, nezavisnosti Kosova od strane Beograda.

Visoki funkcioner EU je posebno naglasio da će primena evropskog predloga značiti i nove zapadne projekte i ulaganja, osetno uvećati finansijsku pomoć i dovesti do veće sigurnosti i predvidljivosti, kad je reč o Srbiji i Kosovu, kao i regionu.

To bi značilo, zaključio je zvaničnik EU, obustavu svakog zaoštravanja i nasilja na Kosovu i između dve strane i okretanje stabilnosti i njihovoj evropskoj perspektivi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x