Vlada će danas dozvoliti izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: PKS
Podelite vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će Vlada na današnjoj sednici dozvoliti izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja.

Premijerka je RTS-u rekla da izvoz nerafinisanog ulja neće biti dozvoljen, jer se ono izvozi po višim cenama.

Ovakvom odlukom, Vlada će, kako je rekla Brnabić, izaći u susret svim molbama Udruženja žita Srbije, a već sledećeg utorka sa njima će imati novi sastanak o tome kako bolje da se organizuju transport.

“Dozvolićemo odrđene kvote za izvoz, postojaće komisija, ako se više proizvođača prijavi za više izvoza od predviđenog, neće biti po sistemu ko se prvi prijavi, već će biti jednako raspoređeno za sve”, rekla je Brnabić uz ocenu da tu “nema šanse za korupciju”.

Građanima je poručila da neće biti nestašica, i da država gleda da uvek ima dva ili tri puta više od potreba, a da se ipak isprazne silosi, da izvoznici “ispoštuju ugovore i zarade novac sada sa ovim cenama”.

Brnabić je ocenila da će inflacija u Srbiji ove godine biti oko sedam odsto ili nešto niže, ali i dodala da na kraju sve zavisi od cena nafte i gasa.

Odgovarajući na pitanja o formiranju nove Vlade, Brnabić je rekla da će o partnerima odlučivati organi Srpske napredne stranke u odnosu na to kako se pozicioniraju po pitanjima razvoja Srbije.

“Neki su se različito pozicionirali pre, tokom i posle kampanje, jedino se u potpunosti i sa uvek istim stavom pozicionirao SNS”, rekla je Brnabić i ponovila da su “svi spremni da se udruže protiv Aleksandra Vučića”.

Dodala je da će naprednjaci praviti Vladu sa Savezom vojvođanskih Mađara i ostalim strankama manjina, a sve ostalo odlučuju stranački organi.

Premijerka je istakla da se raduje što će se razgovor o različitim temama vratiti u Skupštinu Srbije, gde građani mogu da čuju “kako neki brane ili ne brane srpske nacionalne interese i da li zastupaju pozicije Zapada ili Istoka”.

Na pitanje o odnosima u regionu, Brnabić je odgovorila da se Srbija zalaže za mir i dijalog.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x