Vlada ograničila cenu naftnih derivata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada RS
Podelite vest

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabeležen rast cena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga.

Vlada je propisala da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznosi 179, odnosno 171 dinar po litru.

Digitalizacija u zdravstvu

Na sednici je usvojen Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022–2026. godine kako bi se dobilo povezano, efikasno zdravstvo i unapredio kvalitet zdravstvene zaštite međusobnim povezivanjem zdravstvenih ustanova modernim softverskim rešenjima. Na taj način omogućiće se brza i bezbedna razmena podataka u elektronskom obliku i donošenje odluka baziranih na podacima.

Ciljevi Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu uključuju uspostavljanje novih tehnoloških rešenja koja će omogućiti bezbedan pristup podacima u državnom i privatnom sektoru, istraživanje i razvoj korišćenjem podataka, razvoj i upotrebu veštačke inteligencije, unapređenje informaciono-tehnološke infrastrukture u zdravstvu i olakšati građanima pristup podacima i zdravstvenoj zaštiti.

Unapređenje Data centra

Takođe, usvojena je i Uredba o održavanju i unapređenju Državnog centra za upravljanje i čuvanje podataka, kojom se uspostavlja zakonodavni okvir za korišćenje Data centra od strane državne uprave i lokalne samouprave, ali i komercijalnih korisnika, dok je deo resursa dostupan naučno-tehnološkim parkovima i startapovima.

Data centar predstavlja sigurnu lokaciju za čuvanje rezervnih kopija podataka i aplikacija, čime se obezbeđuje sigurnost i kontinuitet u pružanju elektronskih usluga i omogućava centralizovan razvoj pojedinačnih i deljenih elektronskih servisa organa javne uprave.

Definisanjem standarda biće unapređen sistem elektronskog poslovanja, korišćenje najsavremenijih IKT kapaciteta u pružanju usluga korisnicima, smanjenje rizika od gubitka podataka koji su od velike važnosti za Srbiju, kao i podrška razvoju digitalne transformacije Srbije.

Instituti od nacionalnog značaja 

Vlada je donela odluke o sticanju statusa instituta od nacionalnog značaja za tri beogradska instituta, i to Instituta za fiziku, Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Instituta društvenih nauka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x