Vlada: Onlajn prijave nasilja od sada i preko platforme ‘Čuvam te’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: cuvamte.gov.rs
Podelite vest

Nacionalna platforma za prevenciju nasilja u školama “Čuvam te” (cuvamte.gov.rs), deci i prosvetnim radnicima omogućava da onlajn prijave nasilje na tom sajtu, saopštila je Vlada Srbije.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je u prostorijama vladine Kancelarije za IT i eUpravu gde je promovisana nova funkcija, da su tom platformom umrežene sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policija, zdravstvene ustanove, nadležne inspekcije i tužilaštva, odnosno više od 2.700 entiteta.

“Prvi put na jednom mestu sada će sve nadležne institucije za svaki predmet imati bazu svih prijava nasilja koje uključuju decu sa svim informacijama i izveštajima, informacijama o statusu postupanja ustanova i institucija, kao i o informacijama o sprovedenim aktivnostima i donetim merama”, kazao je Jovanović.

Dodao je da je cilj da građanima bude omogućeno da na jednostavan način prijave nasilje i na transparentan način prate postupanje nadležnih institucija po njihovoj prijavi. Ministar je ocenio i da će platforma doprineti tome da se poveća odgovornost celog sistema s budući da će uvid u postupanje sada biti transparentan.

Kako se dodaje u saopštenju, proces funkcioniše tako što nakon podnošenja prijave na aplikaciji trijažni tim, prijavu upućuje nadležnim institucijama, a svaki podnosilac prijave dobija broj predmeta čiji se tok može pratiti onlajn, a prijava će moći da se podnese i anonimno.

Trenutno se na platformi “Čuvam te” nalazi 13 obuka ne temu vršnjačkog, digitalnog i porodičnog nasilja, zaštite dece sa smetnjama u razvoju.

Za obuke se registrovalo više od 65.000 jedinstvenih korisnika iz 2.082 ustanove. Pokrenuta je 144.061, dok je završeno 138.895 obuka, što govori o motivaciji korisnika, ali i sadržaju samih obuka.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x