Vlada prihvatila zahtev sindikata Nezavisnost i povecala sluzbene dnevnice sa 150 na 1.000 dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, kojom je dnevnica za službeno putovanje u zemlji povećana sa 150 na 1.000 dinara, preneo je danas portal Nezavisnost.org.

Izmenjena uredba usvojena je 28. decembra prošle godine, a počeće da se primenuje osmog dana od datuma objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Povećanjem službene dnevnice Vlada je prihvatila zahtev Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika, u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja.

U inicijativi UGS “Nezavisnost” ukazano je tada na sve veće podele u društvu i neophodnost donošenja propisa kojima bi se popravila primanja zaposlenih. Pri podnošenju inicijative sindikat nije predlagao konkretan iznos povećanja ali je predočio stav da je 150 dinara ispod svakog dostojanstva a od resornog ministarstva je zatraženo da uradi kalkulaciju i predloži iznos povećanja.

“Dobro je da je do povećanja došlo iako smo čekali skoro deset meseci da se donese odluka i u nekoliko navrata podsećali Vladu na našu inicijativu. Ovo je sada bolja pozicija za dalje pregovore i prilika da još jednom ukažemo na potrebu poboljšanja materijalnog položaja državnih službenika i nameštenika”, izjavila je danas predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić.

Portal Nezavisnost.org podsetio je da je dosadašnji iznos službene dnevnice od 150 dinara Vlada propisala uredbom od 14. oktobra 2015. godine. Tada su državnim službenicima i nameštenicima smanjene dnevnice za službena putovanja u zemlji sa 2.556 na 150 dinara.

To je praktično značilo da su zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima, od tada do danas, iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu. Stručnjaci su ukazivali da je drastično smanjenje dnevnice umnogome destimulisalo “rad na terenu” i smanjilo efikasnost državnih službenika i nameštenika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x