Vlada Srbije dozvolila izvoz brašna

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay.com
Podelite vest

Vlada Srbije je danas dozvolila izvoz brašna jer je procenjeno da to neće ugroziti snabdevenost domaćeg tržišta.

Izvoz brašna je omogućen izmenom Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom su uvedena kvantitativna ograničenja izvoza na mesečnom nivou za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode.

“Snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu je dobra i slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta, a omogućava da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik brašna na tržišta zemalja iz regiona, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade.

Istaknuto je da će slobodan izvoz brašna imati višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište, dovešće do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogučiti da obezbede novac za otkup novog roda u žetvi.

Izvoz iz Srbije pšenice i brašna, kao i kukuruza i ulja, zabranjen je 10. marta ove godine da bi se obezbedila snabdevnest trižiša u vreme krize izazvane ratom u Ukrajini, a 20. aprila su odobrene kvote za izvoz te robe.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x