Vlada Srbije usvojila set predloga prosvetnih zakona, uredbe o brašnu, uvozu hrane, zapošljavanju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila set prosvetnih zakona radi jačanja vaspitne funkcije i sprovođenja mera za bolju prevenciju i efikasnije reagovanje na nasilje u školama.

Usvojeni su predlozi izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju. Usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje “nacionalne čitanke”.

Na sednici je do 30. novembra produženo važenje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna “T-500” da bi se zaštitili potrošači nižih socijalnih kategorija.

“Imajući u vidu da se nastavlja ograničenje cene ove vrste hleba, Vlada je donela odluku da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba koji koriste brašno T-500, dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podeljeno ukupno 74.000 tona brašna”, navedeno je u saopštenju.

Vlada je usvojila izmene Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu, čime je do 31. oktobra 2023. godine produženo plaćanje povećanog iznosa posebne dažbine za evaporisano mleko, sir i urdu, osim za surutku.

Na sednici je doneta i izmenjena Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju lica novonastanjena u Srbiji, kojom je predviđeno da se za još godinu dana produži rok za njihovo zapošljavanje i ostvarivanje prava na podsticaje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x