Vlada Srbije usvojila uredbu o pomoći malim i srednjim preduzećima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Fabrika Yumis; Foto: Niške Vesti (ilustracija)
Podelite vest

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrdjivanju Investicionog programa “Oporavak i razvoj”, kojim će obezbediti pomoć malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

“Realizacijom ovog programa, kroz podršku za nova investiciona ulaganja, biće obezbedjeni oporavak i razvoj privrednih subjekata u uslovima tokom i nakon pandemije korona virusa, očuvanje zaposlenosti, podsticanje privrednog razvoja na principima održivog razvoja i unapredjenje konkurentnosti kroz ulaganja u digitalizaciju i primenu novih tehnologija”, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade.

Pravo da konkurišu za novac iz ovog programa imaju privredni subjekti sa manje od 250 zaposlenih, sa punim radnim vremenom, kao i privredni subjekti srednje tržišne kapitalizacije ili “Mid Cap” sa minimalno 250, a manje od 3.000 zaposlenih, takodje sa punim radnim vremenom, koji su u privatnom ili zadružnom vlasništvu i koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i drugim odgovarajućim registrima.

Novac za realizaciju Programa obezbedjen je iz kreditne linije Evropske investicione banke i iz sredstava Fonda za razvoj Srbije.

Na sednici Vlade je usvojen i Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Albaniju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Kako je obrazložila Vlada, ovaj zaključak, kojim se omogućava realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana, ima za cilj kako obezbedjivanje prehrambene sigurnosti u Srbiji, tako i uvažavanje neophodnosti regionalne saradnje i solidarnosti, kao osnove za buduće medjusobno povezivanje i zajednički ekonomski razvoj.

Ocenjeno je da realizacija ugovora koje su privredna društva iz Srbije sklopila sa svojim ino partnerima, a koji se odnose na izvoz merkantilne pšenice, neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora i neće ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Vlada je odobrila Republičkoj direkciji za robne rezerve da obavi naturalnu razmenu merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu domaćih NS sorti ovogodišnjeg roda. Tržištu će biti ponudjene domaće sertifikovane sorte semenske pšenice, uz bolju dostupnost domaćim proizvodjačima za jesenju setvu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x