Vladika Grigorije: Tragediju treba da shvatimo kao biblijsku opomenu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: SPC
Podelite vest

Episkop dizeldorfski i nemački Grigorije izjavio je povodom dva masovna ubistva u Beogradu i u okolini Mladenovca da tu tragediju treba da shvatimo i kao biblijsku opomenu.

On je to rekao sinoć u hramu Svetog Save na predstavljanju monografije “Blagodatna” sa likovnim prikazima bogorodice u manastirima.

Fotografije u monografiji prate tekstovi na srpskom i engeleskom jeziku zapadnoameričkog episkopa Maksima, istoričarke umetnosti Ivane Lemkul i vladike Grigorija.

Na pitanje o tragediji i konstataciji da se luta u traženju odgovora, episkop Maksim je rekao da “odgovor nećemo naći u traženju smisla tog zločina” i istakao da je “vaskrsenje smisao svega”.

Dodao je da je potrebno da društvo postane zajednica koja poštuje razlike i ne stvara podele, “kojima nas obasipaju najodgovorniji”.

Episkop Maksim je poručio da je objavljivanje monografije kulturni događaj, da poruka Crkve treba da bude intonirana jezikom umetnosti i da je to čini ubedljivijom nego jezikom propovedi.

Monografija, koja široj javnosti predočava najviše domete srpske srednjovekovne umetnosti, zajednički je poduhvat Fonda Blago i izdavačke kuće Laguna, sa blagoslovom poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x