VOA: Američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih tenzija na severu Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih tenzija na severu Kosova, navedeno je u odgovoru iz Bele kuće na upit Glasa Amerike povodom pisma koje je osam senatora uputilo predsedniku SAD Džou Bajdenu.

“Američki zvaničnici u Vladi, uključujući Belu kuću i Stejt department blisko sarađuju sa partnerima iz Evropske unije kako bi pronašli diplomatsko rešenje za nedavne događaje”, navodi se u odgovoru portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće na upit Glasa Amerike.

Kako se dodaje “od lidera Kosova i Srbije zatražena je deeskalacija, kao i da se ponovo usredsrede na primenu sporazuma o normalizaciji koji su potpisani tokom godine”.

“Jasno smo ukazali da će normalizacija odnosa, učešće u demokratskim procesima i poštovanje vladavine prava doprineti stabilnosti i bezbednosti na severu Kosova”, navedeno je u odgovoru.

Grupa demokratskih i republikanskih senatora je od američkog predsednika i administracije zatražila da se, kako je navedeno, prioritetno osvrne na “rešavanje pogoršane bezbednosne situacije između Kosova i Srbije”.

Pismom, koje je potpisalo osam demokratskih i republikanskih senatora, Bajden se podstiče da razmotri odlaganje prodaje vojne opreme, ukoliko se dve strane ne obavežu da će poštovati evropski predlog o normalizaciji odnosa.

Apel predvodi Džin Šahin, demokratska senatorka i predsedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednost pri Odboru za spoljne poslove, a potpisali su ga demokrate Kris Marfi, Kris van Holen, Ben Kardin, Piter Velč, Dik Durbin, i republikanci Pit Rikets i Tom Tilis.

“Pišemo vam da izrazimo zabrinutost zbog pogoršanja situacije na severu Kosova, gde je u nedavnim sukobima Srba sa pripadnicima KFOR-a povređeno skoro 40 pripadnika NATO mirovnih trupa. Od tih napada, alarmiraju nas odluke i Kosova i Srbije koje nastavljaju da eskaliraju, umesto da deeskaliraju tenzije. Posebno nas brine bezbednost skoro 600 američkih vojnika koji služe u okviru KFOR-a. Cenimo diplomatske napore SAD da deeskaliraju krizu, ali na njih se ne odgovara recipročno, posebno od strane Kosova”, navodi se u apelu senatora upućenom predsedniku Bajdenu.

Senatori su apelovali na predsednika SAD da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala aktuelna kriza i nastavio napredak u primeni Ohridskog sporazuma. Posebno, kako se navodi, iskazuju zajedničku podršku predlogu EU za smirivanje tenzija između Kosova i Srbije.

Američki senatori su se predsedniku Bajdenu obratili u trenutku novih napetosti u odnosima Kosova i Srbije i novog zastoja u dijalogu dve strane, kojim posreduje Evropska unija – uz podršku Sjedinjenih Država.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x